Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vad sägs om att säga något oväntat på minglet?

Publicerad: 4 juli 2018, 09:12

Ludwig Jonsson efterlyser mer kvalitativt minglande.

Hur kommer det sig att den samlade kommunikationseliten i Almedalen är så dåliga på att kallprata? Det frågar sig kommunikationsbyrån Rodolfos grundare Ludwig Jonsson.


Ämnen i artikeln:

RodolfoAlmedalen 2018Ludwig Jonsson

"Jaha, när kom du hit?"
"Herregud, så himla kallt det är i år."
"Vilka seminarier har du varit på?"

Du har precis gjort dina första timmar i Almedalen. Lite ringrostig och de första mötena följer samma mall. "Jaha, när kom du hit?". Kan det vara den vanligaste öppningsfrasen under veckan? Smått parodiskt med tanke på att Sveriges kommunikationselit är samlad. Ingen tar ut svängarna, ingen tänker till, ingen är egentligen särskilt intresserad av kallpratet.

Den lägsta temperatur som uppmätts vid en officiell svensk väderstation är -52,6° i Vuoggatjålme i mellersta Lapplandsfjällen. Frågan är om inte Almedalen den 3 juli 2018 slår det rekordet – i alla fall när det gäller samtalsklimatet.

Dåliga öppningsfraser tar död på det mesta och plötsligt känns det som att ljudet från gårdagens överambitiösa dans på Kallis ska ge dig tinnitus. Men kanske finns det något där ändå? Bland tinnitus och vita Stenström-skjortor med blå knappar?

Vi ska inte underskatta småpratet. Forskare från Boston har kommit fram till att det är i princip nödvändigt för att vi ska kunna ha en meningsfull konversation. Medan vi småpratar med någon jobbar vårt undermedvetna på högvarv för att skapa en bild av personen. Det är först när vi har en någotsånär klar bild som vi kan slappna av i samtalet och lära känna varandra ordentligt.

Men istället för trötta öppningsrepliker som "Jaha, vad jobbar du med?" eller "Åh, det regnar idag igen" kanske vi kan försöka utveckla samtalen en aning? Ska vi vara uppriktiga är majoriteten av mingelproffsen i Almedalen tämligen usla på att mingla. Ta chansen och säg något oväntat istället – så kanske, kanske att personen kommer ihåg dig även efter denna vecka.

Här är tipsen:

- Medtag accessoar. Min vän Christian Albinsson har exempelvis alltid med sig sitt anteckningsblock klätt i handbollar på mingel.
- Säg något oväntat, gärna om specifika händelser. Berätta om den där gången Simon Strand bad dig första maj-tala.
- Läs på om hur vi människor fungerar och passa på att briljera. Då kan du troligtvis förklara psykologin bakom Kanye Wests presentinköp. Eller varför Google Chrome-användare är högpresterare. Eller varför du inte ska avsluta ett sms med en punkt.

Och vad kommer då allt detta krångel leda till för dig? Jag vet såklart inte, men skulle gissa på: fem plus-dejter, fickor fyllda med visitkort och om inte annat en väldigt mycket roligare vecka.

Så, för allas skull – kan vi inte gemensamt försöka se årets version av Almedalsveckan som en möjlighet att ha lite spänstigare konversationer?

Ludwig Jonsson, grundare och creative planner på kommunikationsbyrån Rodolfo.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.