Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Varning för annonsskojare

Publicerad: 6 februari 2009, 08:56

Över 800 reklambyråer har råkat ut för annonsskojare som fakturerar annonser för en helt värdelös produkt. Basen i skojarverksamheten är sajten ”Månadens entrepreneur” och ”Företagskatalogen”. De hävdar också att de samarbetar med TV4.


truefalse

Dick Malmlund.

– Det här är rena skojerier, och de personer som står bakom har ägnat sig åt den här verksamheten länge, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Fakturorna för de obeställda annonserna har gått till en lång rad företag, bland dem över 800 reklamföretag. Främst är det mindre byråer, men bland dem finns också bland annat Fältman & Malmén och Åkesson & Curry.

Py Paavolainen
och hennes man driver ett grafiskt formgivarföretag i Ystad.
– De ringde upp oss och ställde frågor som det bara gick att svara ja eller nej på. På slutet mumlar de om en annons, och frågar sedan om min mans namn är Harri, och han säger ja. Det här spelar de in och använder som bekräftelse på annonsbeställning.

Fakturan på över 5 000 kronor kom några dagar senare. Annonsen består i att deras kontaktuppgifter införs i ”Företagskatalogen”, dit det krävs inloggningsuppgifter. Uppgifterna har de hämtat från eniro.se.
– Jag har pratat med flera av de ”annonsörer” som de lagt upp på webbplatsen och alla är lika grundlurade. Vi bestred direkt fakturan, enligt konsumentlagen räcker inte en telefonbeställning, dessutom är det alltid fjorton dagars ångerrätt, och du ska få skriftlig bekräftelse. Men fakturorna fortsätter att komma, säger Py Paavolainen.

”Månadens entrepreneur” hävdar också att de har ett samarbete med TV4. I ett pressmeddelande skickat via Newsdesk säger de att de ”samarbetar med TV4” i kanalens nya serie ”Försvars­advokaterna”. ”Samarbetet” består i att de har köpt annonsplats i anslutning till programmet.
Dick Malmlund, på Svensk Handel, känner väl till de personer som står bakom före­tagen som uppträder under lite olika företagsnamn: Ment Månadens entrepreneur, Jobbnova, MGC Multi Games Challenge, Digital Advertising Seeden, Celebro Adelph och Fem Media.

– De har uppträtt i skojerier sedan länge. Problemet är att de har putsat fasaden. De har en webbplats med annonser, och ger ut en cd med dokumenterad utgivning och distribution fyra gånger per år. Det är en totalt värdelös produkt.

En av bolagsmännen i Celebro och Fem Media står inför åtal för bedrägerier i mångmiljonklassen. Och Ment Månadens entrepreneur, som tidigare hette Gima Konsult stod tidigare på Svensk Handels varningslista.
– Nu uppträder de lite mer rumsrent, och är man blåögd riskerar man att gå på deras bluff. De som råkar ut för krav från dem bör ringa mig. Jag har hittills fått dem att ta tillbaka sina fakturor, säger Dick Malmlund.

Py Paavolainen och Helsinki Frostbites har inte betalat ett öre. Men att bråka tar tid:
– Man blir trött och irriterad. Som småföretagare har man inte råd med juridisk hjälp. De ger sig aldrig, man blir aldrig av med dem, säger Py Paavolainen.
Resumé har utan framgång sökt vd Meraj Syed för Ment Månadens entrepreneur.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.