Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Värnpliktsnytt muckar för gott

Publicerad: 6 april 2010, 08:35

Värnpliktsnytt läggs ner i juni. Försvaret blir av med en vass granskare. I stället vill Försvarsmakten ha mer pr-pengar för att ”snabbt agera vid felaktig rapportering”. Men det blir politisk strid: – Det borde finnas ­någon insyn av oberoende ­karaktär, säger Folkpartiets Allan Widman.


Ämnen i artikeln:

Värnpliktsnytt

truefalse

Ulrika Häggroth, chefredaktör för Värnpliktsnytt, hoppas att politikerna ska kämpa för fortsatt insyn i förvaret.

Försvaret är känt för att pensionera fullt friska karlar vid 55, men Värnpliktsnytt går i graven redan före 40. Tidningen startades 1971 med särskilt uppdrag av riksdagen att granska försvaret för att tillvarata de värnpliktigas intressen.

I förra veckan lade regeringen fram sin proposition om frivillig rekrytering till Försvarsmakten. Den 1 juli upphör värnplikten och med den de värnpliktigas tidning.

Pliktutredningen föreslog att en ny journalistisk publikation skulle inrättas för att bevaka försvarsområdet. Men i remissvaren säger Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nej till ett nytt granskande ­organ.

I propositionen låter regeringen­ Försvarsmakten avgöra hur informationen ska produceras och spridas. Det blir dödsstöten åt all kritisk granskning.
– Värnpliktsnytt är den sista statligt subventionerade tidningen, säger försvarsminister Sten Tolgfors pressekreterare Mikael Östlund. Den fanns på grund av pliktsystemet och nu försvinner plikten.
– Nu blir det upp till Försvarsmakten att avgöra om det ska finnas någon tidning. Försvaret vill bli intressant som arbetsgivare. Ska man ha ett gott varumärke måste man visa upp sig från sin goda sida.

Men regeringsförslaget har en svag punkt, den tre månader långa grundläggande militärutbildningen som de frivilliga rekryterna ska genomgå. De är då inte anställda och har inget fack som kan tillvarata deras intressen.
– Det här är en viktig diskussion, eftersom rekryterna landar i något som liknar plikten, säger Folkpartiets försvarspolitiske talesman Allan Widman. De är inte fullt ut anställda och då tycker jag att det borde finnas någon insyn av oberoende karaktär.
– Värnpliktsnytt har genom åren bidragit till att reda ut problem och missförhållanden. Det är viktigt att tillvarata soldaternas intressen. Det är en fråga som vi i försvars­utskottet bör diskutera.

Moderaternas representant i försvarsutskottet, Karin Enström, instämmer delvis:
– Rekryterna hamnar mitt emellan, de är inte pliktiga och inte anställda. De måste få medinflytande, information och någon som granskar utbildningen. Försvarsmakten får huvudansvaret för att ge dem information och ett debattforum. Medinflytande kan de få genom valda förtroendemän och jag kan tänka mig ett granskande råd med externa människor.
– Ett skattefinansierat vålds­monopol måste visa öppenhet. Det ligger i Försvarsmaktens intresse, nu är det upp till bevis. Värnpliktsnytt har varit duktiga på att granska, även om det inte är roligt att bli utsatt för det. Man behöver även sådana kompisar.

Socialdemokraterna kommer att rösta nej till regeringens förslag, förklarar försvars­utskottets ordförande Anders Karlsson:
– En rörig och dåligt underbyggd proposition som ska tryckas igenom snabbt före valet, trots att det rör den största förändringen av försvaret på 100 år. Men visst behövs det någon som granskar rekryternas förhållanden.

Värnpliktsnytts sista chef­redaktör är Ulrika Häggroth som tillträdde hösten 2006:
– Som det ser ut av propositionen gör vi sista numret i juni. Men jag hoppas att politikerna ska kämpa för fortsatt insyn i försvaret.
– Det sägs i förslaget att Försvarsmakten bör ge ut en informationstidning till rekryterna, men det betyder nog pr och tillrättalagd information. Inom Högkvarteret är granskning inte populärt, det visar väl den senaste veckornas händelser kring de tragiska dödsskjutningarna i Afghanistan. Det mörkas och anställda idiot­förklaras.
– Som frivillig i försvaret är man helt rättslös. Det behövs en motvikt som granskar, gräver och lägger fram andra fakta. Journalister kan snabbt ta fram information, det tar betydligt längre tid för förtroendevalda eller fackförbund.

Senast den 20 maj måste riksdagen besluta om frivillig rekrytering om lagen ska hinna träda i kraft den 1 juli. Försvaret har redan kalkylerat med 307 miljoner kronor för information och marknadsföring under 2010 för att klara rekryteringen och lika mycket de kommande två åren.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Värnpliktsnytt

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.