Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vasaloppåkare fick olaglig logga på diplomet

Publicerad: 12 mars 2008, 15:05

Organisationen En svensk Klassiker, som utfärdar diplom till elitmotionärer kan ha gjort sig skyldiga till lagbrott 27 års tid när man använt Lilla riksvapnet i sin logotyp. Nu har statsheraldikern Henrik Klackenberg krävt att de ska söka tillstånd för de tre kronorna hos PRV.


En Svensk Klassiker är organisationen som delar ut diplom till de idrottare som under ett år tar sig igenom Lidingöloppet, Vansbrosimningen, Vättern runt och Vasaloppet eller Engelbrektsloppet. Sedan 1971 har man haft en logotyp som innehåller Lilla riksvapnet – "tre kronor ordnade två över en".

Nu har statsheraldikern Henrik Klackenberg, som nyligen gjort en stor sak av att Nordic Battle Group kastrerade ett lejon på sina märken, invänt mot användningen av Lilla riksvapnet.

I ett brev till En svensk Klassiker skriver han att vapnet är en lagskyddad symbol för svenska staten och att användandet av beteckningen förutsätter ett tillstånd från PRV.

Lars-Eric Österström
, som är chef för Lidingöloppet och ordförande i En svensk Klassiker, är inte orolig.

– Nej, vi har talat med Klackenberg och det var mycket givande. Han visste inte om att vi funnits sedan 1971. Och vi har haft samma logga hela tiden. När vi började använda den talade vi med Henrik Klackenbergs företrädares företrädare. Och på den tiden hade vi Prins Bertil som beskyddare. Senare har vi haft Prinsessan Lilian som beskyddare. Han kände inte till det här, säger Lars-Eric Österström.

Nu ska man formulera ett svar vid nästa styrelsemöte. Österström har goda förhoppningar om att man ska få behålla sin logga.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.