Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Veckans Affärer bantar

Publicerad: 4 juni 2009, 07:12

Veckans Affärer har ett sparkrav på 4 miljoner kronor och minst fyra tjänster hotas. Samtidigt degraderar chefredaktör Pontus Schultz sin redaktionschef Richard Björnelid till reporter.
– Vi behöver alla skrivande händer, säger Pontus Schultz som själv tar över nyhetsledningen.


Ämnen i artikeln:

Veckans AffärerPontus Schultz

Print tappar mest annonspengar i låg­konjunkturen och mest förlorar fackpress, till exempel denna tidning. Men allra värst är det för affärsmagasinen.
Veckans Affärer har påtagligt färre annonser än för ett år sedan. De som finns är ofta resultatet av sponsringsavtal eller gamla långa avtal. Nya annonsörer är lika sällsynta som efterlängtade.

I fjol gjorde Veckans Affärer ett lysande resultat: 11 miljoner kronor i vinst vid en omsättning omkring 55 miljoner. Trots detta hårdbantar redaktionen:
– Ja, det stämmer att ungefär 4 miljoner ska sparas, säger chefredaktör Pontus Schultz. Vi har sparat konstant sedan oktober och sänkt kostnaderna med ungefär 15 procent.
Hur mycket blir det i pengar?
– Det får du räkna ut själv.
15 procent av drygt 40 miljoner blir ungefär 6 miljoner kronor. Veckans Affärer har redan dragit ner på resor och frilansmedverkan. Men nu ska även redaktionen bantas.
– Vi har sett över avtal med leverantörer, friex, bildkostnader, ja alla saker som vi kan spara på. Men nu har jag sagt att det även kan beröra personer. Inventeringen ska vara klar före sommaren.
Samtidigt har redaktionschefen Richard Björnelid sparkats och erbjudits ett reporterjobb. Enligt Resumés källor har han och Pontus Schultz haft olika uppfattningar om hur resurserna ska prioriteras: chefredaktören har prioriterat de lönsamma eventen, medan redaktionschefen har försvarat affärsjournalistiken.
– Jag fick besked förra veckan att jag efter semestern ska arbeta som reporter, säger Richard Björnelid. Orsaken är besparingarna.
– Vi har omorganiserat redaktionsledningen, bekräftar Pontus Schultz. Jag ska bli mer aktiv i det dagliga arbetet och vi behöver alla skrivande händer vi kan få.
Pontus Schultz bekräftar också bilden av vikande annonsintäkter i print:
– Normalt faller prenumerationsintäkterna med 30 procent i lågkonjunktur. Men glädjande nog ökar de nu. Men printannonserna har tvärnitat. Våra event växer med 50 procent i år. Annonsörerna vill ha mer effekt.

Veckans Affärers konkurrent Affärsvärlden har det minst lika kämpigt. Den finska ägaren Talentum lade tidigare i våras ett sparpaket på 38 miljoner kronor, motsvarande 50 tjänster. Talentum har 200 anställda i Sverige på bland annat Ny Teknik, Affärsvärlden och Dagens Media.
För några veckor sedan meddelade Talentum att 80 procent av journalisterna har gått med på att ta tjänstledigt med reducerad lön fram till februari nästa år. Då nås sparmålen utan uppsägningar i den svenska delen av koncernen.

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.