Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vem kan hota Google?

Publicerad: 14 maj 2009, 13:03

Robotarna tar över - åtminstone i hemmet, där nu allt fler städrobotar utför de hushållsnära tjänsterna. På nätet har redan Googles sökrobotar tagit över, men nu kommer nya konkurrenter till sökbjässen.


Ämnen i artikeln:

Prylkultur

Husfridsmäklaren från Panasonic
Den vanligaste roboten är idag förmodligen städroboten - äktenskapets bäste vän! Electrolux var tidigt ute och har många efterföljare. Men Panasonic har gjort en lite annorlunda lösning, med ett slags örngott i polyesterfiber som kryper fram i sin jakt på smuts och damm, som den hittar med ljussensorer. Det tygaktiga materialet heter Nanofront och städroboten heter Fukitorimushi.

Pillerplockande robot
Fler städrobotar: Roomba är en av konkurrenterna till svenska Electrolux och har redan börjat få nördstatus, där Roomba-fantaster mekar och bygger ut städfunktionen och har till exempel här byggt på med en känslig griparm som kan plocka upp allt från fjärrkontroller till små enstaka piller.

Karlsson-konkurrens på taket
Holländska innovatören Martin Jetpack har byggt en ryggsele med jetmotor. Upp till 95 km/h klarar prylen, men på Youtube-klippet här så kör han mest omkring i en gymnastiksal. Men det är långt kvar till superhjälten Iron Mans snygga ståldräkt och stridsplans-hastighet .

Smalt och smäckert med Asus
Nya Asus Eee PC:n är här (under täcknamnet 1008HA). Specen med 1,6 GHz-processor, 160 GB-hårddisk, 10-tumsskärm och mycket goda testresultat har möjlighet att göra det här till en riktig sommarplåga - åtminstone bland de reklamare och mediewanschar som fortfarande åtnjuter ekonomisk högkonjunktur: priset på runt 4500 kronor är en bra bit från det löjligt låga priser Eee-datorna hade när de lanserades förra året. Men då är också nya modellen betydligt tunnare och vackrare.

Tag det rätta...
Chockbilliga mp3-spelaren Choco Shuffle är ungefär lika avskalad på funktion som Ipod Shuffle, men kostar en bråkdel av priset i Japan (1000 yen är knappt 80 svenska kronor). Kanske något för Cloettas merchandise-avdelning?

Sista chansen för VHS
Tyska Elgato gjorde sig kända för att tidigt bygga lösningar för mac-ägare som ville tv-titta på macen. Sedan de första Elgato-produkterna har tv-landskapet ändrats i grunden och nu satsar Elgato på att hjälpa mac-ägare att överföra sina gamla vhs-filmer till digitala filer. Prylen Video Capture box är verkligen oförfinad med s-video eller scart-ingång som kopplas till videospelaren och ett enkelt program som konverterar filmerna till mpeg-filer. Men priset runt tusenlappen kanske lockar mac-ägare med högar av examensfilmer och bröllopsklipp i vhs-högar?

... sista lästipset den här veckan är CNN:s artikel om utmanarna till Google. Trots San Francisco-jättens hegemoni över sökresultaten så finns det uppstickare: eller vad sägs om Twine eller Hakia eller Kosmix (som samlar resultaten beroende på vilken sorts sajt det är) eller nyaste nya Wolfram Alpha som blivit läskigt hajpat som det nya Google. De har en del att leva upp till, när de nu lanserar. Och hur verbifierar man detta? Inte för att jag nånsin (hmpf!) skulle googlar mej själv, men "wolframalpha" mig själv? Knappast.

Olle Lidbom

Ämnen i artikeln:

Prylkultur

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.