Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Vi är oerhört kritiska"

Publicerad: 4 maj 2009, 15:03

Idag på eftermiddagen fick de anställda beskedet om tidningens sparkrav på 150 miljoner kronor. Ledningen vill skära ner antalet anställda med 100. – Bestörtning är det ord som beskriver stämningen, säger Fredrik Lindén ordförande i tidningens journalistklubb.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetFredrik Lindén

Fredrik Lindén.

Aftonbladet ska spara 150 miljoner kronor. Hälften av neddragningen görs på personal och det ska motsvara 100 tjänster. På tidningen finns 340 redaktionella medarbetare. De ska bli 290 efter neddragningarna som ledningen presenterade idag.

– Vi är oerhört kritiska till förslaget. Jag förstår också att företaget måste spara, men vi ställer inte upp på omfattningen.

Vad händer nu?
– Vi har fryst alla förhandlingar och kopplat in arbetstagarkonsulter för att gå igenom förslaget.

Vad kommer hända om neddragningarna genomförs?
– Det får stora konsekvenser för produktionen och kommer att gå ut över hela tidningens verksamhet.

Aftonbladet har gått ut med ett erbjudande till personal som säger upp sig frivilligt. Den som gör det får ett avgångsvederlag på mellan 9 och 30 månadslöner. Summan baseras på dels hur länge en person varit anställd och dels åldern. De som är 61 år eller äldre har fått ett erbjudande om avgångspension.
– Mitt mål är att ingen medlem ska behöva lämna tidningen mot sin vilja.

Hur mottogs beskedet?
– Bestörtning är det ord som beskriver stämningen.

Vad hade varit en rimlig besparing?
– Jag vill inte gå in på någon sifferexercis. Vi vet att upplagan sjunker och att annonsintäkterna har gått ner kraftigt. Men det motsvarar inte omfattningen på den här besparingen.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

AftonbladetFredrik Lindén

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.