Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Vi är stabila i lågkonjunktur”

Publicerad: 12 juli 2012, 09:03

Patrik Westander räds inte lågkonjunktur

PR-byrån Westander visar fortsatt starka siffror för helåret 2011 med en omsättning på 25,8 miljoner och ett positivit rörelseresultat om 3,1 miljoner. Det är i linje med de senaste årens siffror och den trenden har fortsätt även i år enligt ett färskt resultat för första halvåret 2012.


Till skillnad från de flesta andra icke-noterade kommunikationsföretag redovisar Westander även resultatet för årets första sex månader. Siffrorna ligger i linje med resultatet från 2011, med en byråintäkt på 14,1 miljoner och en 20 procentig vinstmarginal.

- När vi började redovisa kvartalsresultaten var det framför allt en effektiv metod för den lilla uppstickarbyrån att signalera god ekonomi och anställningstrygghet. När Westander nu är en etablerad pr-byrå handlar det mer om att vi vill bidra till ett ökat branschfokus på gott affärsmannaskap och lönehöjningar som ett sätt att möta lågpriskonkurrensen, säger Patrik Westander som är grundare och vd.

Att inte konkurrera med pris utan med kvalité är ett viktigt budskap för Westander, som menar på att lågpriskonkurrens på sikt leder till utarmning . Man har därför satt ett lönemål och skall vara topp tre i fråga om lönekostnad per anställd.

- Reallönerna i Sverige har ökat med 45 procent sedan 1996. Byråintäkten per anställd har under samma period varit oförändrad. Med våra lönemål vill vi bidra till långsiktig höglönekonkurrens.

Förutom lönemålet har Westander också satt ett tillväxtmål om att man skalll vara minst 35 anställda konsulter 2014. Men enligt resultat för 2011 är man än så länge bara 17 och även om byråintäkten för halvåret 2012 är två procent högre än under motsvarande period förra året så krävs det en starkare ökning om målet skall bli verklighet.

- Vi satte ett tillväxtmål för byrån för första gången i mars 2011 och har sedan dess genomfört tre rekryteringskampanjre. Vi är idag 27 anställda, och vårt mål är att vara 35 anställda 2014. Min prognos är en rekordhög byråintäkt 2012, trots konjunkturläget, och vårt långsiktiga expansionsmål är att bli en av Sveriges största pr-byråer.

Patrik Westander tycker att han runt årskiftet 2011/2012 kunde se hur den europeiska skuldkrisen och efterföljande konjunkturnedgång påverkade köparnas intresse negativt men att detta har vänt tillbaka till framtidstro och snabbare beslutsfattande. Men han är inte speciellt bekymrad över konjunkturen.

- I backspegeln tycker jag att vi var onödigt försiktiga i samband med krisen 2008/2009. Våra resultat visar att konjunkturen har en  begränsad inverkan på vår verksamhet. Vi är särskilt stabila i lågkonjunktur, eftersom Westander har en kollektiv bonusmodell. Det skapar en utpräglad samarbetskultur och minskar risken för att enskilda konsulter tänker mer på sin egen beläggningsnivå än på att samarbeta för kundens bästa, säger Patrik Westander.

Fredrik Hazén

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.