Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Vi bedömer inte löpet"

Publicerad: 23 mars 2010, 08:12

I helgen utsågs vinnarna i FGJ:s Guldspaden. Trots att PO Yrsa Stenius vill klandra Expressens Guillou-avslöjande vann det guldspade:
– PO vill fälla löpet och förstasidan. Vi bedömer endast ett stort antal reportage som visar att Guillou har varit anlitad av KGB i fem år, säger Bertholof Brännström, en av två ordförande i juryn för Guldspaden.

Ämnen i artikeln:

ExpressenGuldspadenJan Guillou

KB

Karl-Johan Byttner


I samband med att Föreningen Grävande Journalister, FGJ, höll ett Grävseminarium i Stockholm i helgen stod det klart att Expressen-reportrarna Mikael Ölander och Mikael Hylin vinner Guldspaden inom kategorin Större Dagstidning. Här gäller det att komma ihåg att PO Yrsa Stenius vill fälla Expressen för sitt avslöjande.

Men Bertholof Brännström, en av två ordförande i juryn för Guldspaden tillika ledamot i Pressens Opinionsnämnd, PON, sedan 3-4 år bakåt och reporter på Västerbottens-Kuriren, menar att det ena inte utesluter det andra:
– PO vill fälla löpet och förstasidan där Expressen säger att Jan Guillou är hemlig KGB-agent. Juryn har inte bedömt ettan eller löpet, utan själva jobbet. Här talar vi om ett stort antal reportage där det med all önskvärd tydlighet framgår att Jan Guillou under fem år anlitats av KGB, säger Bertholof Brännström.

I slutet av förra året PO-anmälde Jan Guillou Expressen. I sin anmälan skriver Jan Guillou: ”Tidningen Expressen har i flera varianter beskyllt mig för allvarlig brottslighet utan att ha haft täckning för anklagelserna. På sina löpsedlar och förstasidor den 24 och 25 oktober utpekar man mig som sovjetisk spion med ordvalen KGB-agent och Sovjet-agent.” I ytrandet till PON har alltså Yrsa Stenius gått på Jan Guillous linje:
– Det är inte unikt att saker och ting PO-anmäls. Detta kan ske utifrån löp eller rubrik, utan att säga någonting om att själva reportaget är kränkande eller utgör ett brott mot pressetiska regler, säger Bertholof Brännström.

Är det ändå inte unikt att ge Guldspaden till ett reportage PO vill klandra och få fällt hos PON?
– Det är inget unikt och väger man in olika parametrar måste det ändå ses som ett av förra årets stora avslöjanden. Vad PON kommer fram till återstår att se, säger Bertholof Brännström.

Jan Guillou tycker ju att han själv borde få Guldspaden i stället. Hur ser du på detta, vilket känns rätt lustigt?
– Det är som sagt ett skämt och det sade också Jan Guillou på helgens grävseminarium. Han hävdar att hans KGB-relation varit känd länge, men att denna inte har varit känd bland allmänheten, säger Bertholof Brännström.

Du sitter i PON samtidigt som du sitter i juryn för Guldspaden. Hur hanterar du detta då PON ska ta ställning till ett reportage som du har prisbelönt med Guldspaden?

– PON består av två lag och hamnar ärendet i mitt lag anmäler jag jäv. Sedan kan man konstatera att PON består av ett stort antal personer som representerar såväl media som allmänheten. Det vore dumt att säga något kring Guillou-ärendet innan diskussionen har tagits upp där, säger Bertholof Brännström.

Han vänder sig också emot Dan Josefssons stora debattartikel i Aftonbladet nyligen där han hävdar att Guillou-avslöjandet inte var ett gräv i traditionell bemärkelse:
– Vi anser att det fanns ett stort moment av grävande journalistik. Man måste också väga in parametrar som avslöjande och genomslag. Generellt sett var årets konkurrens inom kategorin Större Dagstidning stenhård, säger Bertholof Brännström.

Som exempel nämner han Aftonbladets avslöjande kring regeringens satsning på jobbcoacher, där det bland annat framgick att många sysslar med sådant som inte ingår i uppdraget. Ett annat avslöjande rör Svenska Dagbladets hantering av asylsökande där dessa kan betala för att få en adress och mängder av personer kan skrivas på en och samma etta:
– Expressens avslöjande stod ut. Sedan kan man konstatera att Jan Guillou är en i högsta grad offentlig personer och då brukar man få tåla lite mer, säger Berth-Olof Brännström.

Varför har ni ingen officiell ordförande för Guldspaden?
– Vid förra årsmötet glömde vi att utse en ordförande. Så jag och Hanna Stjärne blev självutnämnda sammankallande ordföranden. Nästa år har Hanna Stjärne valts till ordförande, säger Bertholof Brännström.

Inför årets Guldspade nominerades 33 män och 23 kvinnor.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev