Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Vi har en bra modell"

Publicerad: 8 oktober 2009, 13:38

Det är hårda tider för A-Com. En förlust första halvåret på 32 miljoner kryddades i veckan med en rejäl sågning av Placera.nu, som tycker att bolaget bör läggas ner helt. Men vd Fredrik Sandelin har förklaringar på allt.


Ämnen i artikeln:

A-ComFredrik Sandelin

Fredrik Sandelin, vd på A-Com

Första halvåret 2009 minskade A-Com-koncernens omsättning från 225 till 189 miljoner. Rörelseresultatet föll från en vinst på 6,5 miljoner första halvåret ifjol till en förlust på 18,2 för samma period i år.
– Vår byråintäkt har fallit i samma nivå som marknaden. De svenska bolagen går bra givet den konjunktur vi har. Mycket av resultatet förklaras av den reaförlust  vi gjorde i försäljningen av Bizkit, säger Fredrik Sandelin, vd för A-Com.

Under posten ”resultat från avvecklade verksamheter” står siffran -28,3 mkr för årets första halvår, jämfört med en vinst på 1,6 Mkr för samma period ifjol.

På sista raden gör A-com en förlust med 32,4 miljoner under årets första halvår, jämfört med en vinst på 5,2 miljoner under förra året.

I veckan gick aktiemäklarens Avanzas analystjänst Placera.nu ut med en tydlig säljrekommendation för A-Com-aktien. Företaget tog i våras in nära 31 miljoner i en nyemission som tecknade till  98 procent.

Placera.nu tycker att A-Com bör läggas ner helt och hållet:
”Det är inte konjunkturen som är grundproblemet i A-com. Företaget levererade ingen vinst till aktieägarna i högkonjunkturen heller och har varit i turn around-läge i flera år. Ett krux som ofta påtalas är bolagets vinstdelningsupplägg i hälften av det 20-tal bolag som A-com inte heläger. Kort sagt går det ut på att A-com står för eventuella förluster i dessa bolag medan vinsterna delas enligt ägandet. Modellen ska locka och binda upp kompetent personal och entreprenörer i den snabbrörliga mediebranschen. Tyvärr har den också lett till att aktieägarna inte såg röken av de rörelsevinster som A-com gjorde under de goda åren 2007 och 2008.”

Det är en orättvis bild anser Fredrik Sandelin.
– Vi har ökat ägandet i dotterbolagen ganska kraftigt de senaste fem åren. Den norska rörelsen äger vi till 100 procent, säger han.
– Dessutom är det fel att säga att vi tar alla förluster. Vi tar förluster, men när bolaget sedan blir lönsamt har vi rätt att ta tillbaka pengarna innan övriga delägare får del av vinsten.

Sandelin tycker inte heller att ägarmodellen enbart har nackdelar:
– Det är en bra nystartsmodell och en bra modell om företaget är humankapitalberoende, säger han.

Ulrika Fjällborg

Ämnen i artikeln:

A-ComFredrik Sandelin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.