Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Vi ser självklart allvarligt på det"

Publicerad: 22 januari 2009, 15:35

Telia ser allvarligt på den bokföringsskandal som drabbat McCann-nätverket.
Men händelsen diskvalificerar inte Storåkers från pågående pitchen.
– Vi fick den här informationen i höstas, och bedömer att McCann tar detta på yttersta allvar, säger Josefin Lundmark, marknadschef Telia privatmarknad.


Ämnen i artikeln:

TeliaRiksgäldenMcCannStoråkers McCann

Josefin Lundmark

En bokföringsskandal liknande den som drabbat McCann-nätverket genom Trigger och Momentum skulle mycket väl kunna få återverkningar på en byrås möjligheter att delta i pitcher – inte minst offentliga upphandlingar där det ofta ställs hårda krav på deltagarnas ekonomi.

Indirekt skulle skandalen till exempel kunna slå tillbaka på en systerbyrå som Storåkers, som just nu deltar i den pågående Teliapitchen.
Telia är för övrigt en av byråns viktigaste kunder.

Telia fick också redan i höstas information om att det systematiska bokföringsfifflet som pågått i Trigger och Momentum under flera års tid.
– Vi ser självklart allvarligt på det här, men vi ser det i första hand som en fråga för McCann. De får hantera den och det diskvalificerar dem inte från upphandlingen, säger Josefin Lundmark.

Hon anser också att Storåkers agerat helt öppet.
– Vi har heller inte drabbats som kund. Och mig veterligen har heller inga andra kunder drabbats.

Enligt Josefin Lundmark ställer Telia lika hårda krav som många myndigheter i sina upphandlingar.
– Absolut, vi följer gängse standard, säger hon.

Statliga Riksgäldskontoret har varit en Storåkers mest prestigefyllda uppdrag de senaste åren. Byrån har också gjort flera prisbelönta kampanjer för kunden.

Offentliga upphandlingar innehåller alltid ett så kallat förfrågningsunderlag, som anger de krav som måste vara uppfyllda för att till exempel en byrå ska vara kvalificerad att delta i en upphandling.

I de krav som Riksgälden ställer i sin senaste byråupphandling 2007 står bland annat att byrån måste ha fullgjort sina ”åtaganden avseende socialförsäkringar eller skatt i det egna landet”.

Det kravet skulle kunna ställas direkt mot Triggers revisionsberättelse för 2007 års där revisorerna bland annat konstaterar: ”Vid flera tillfällen har avdragen skatt och sociala avgifter inte betalats i tid och till rätt belopp.”

Christin Dylén är marknadschef på Riksgälden. Hon har inte fått någon information om bokföringsfifflet. Därför vill hon inte ge några kommentarer.
–Men Storåkers hade inga problem att uppfylla alla krav i den upphandling som genomfördes 2007, understryker hon.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.