Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Viralfilmen blev tv-dokumentär

Publicerad: 22 januari 2009, 11:42

I februari lanserar Kia Motors sin nya modell Kia Soul i Sverige. Bilföretaget ville också göra en viral kampanj och bad reklambyrån Berntzon Bylund att komma med ett förslag. Förslaget blev en minidokumentär som visar arbetet med lanseringskampanjerna bakom kulisserna.


I februari lanserar Kia Motors sin nya modell Kia Soul i Sverige. Redan nu har en smyglansering dragit i gång med annonser i Café och Elle, där målgruppen, modeintresserade, antas finnas.

Kia Motors ville också göra en viral kampanj och bad reklambyrån Berntzon Bylund att komma med ett förslag. Förslaget blev en minidokumentär som visar arbetet med lanseringskampanjerna bakom kulisserna.

När mediebyrån Phd fick se de första avsnitten, tog de det hela ett steg vidare.
– Phd pratade med tv-bolagen och Viasat tyckte att filmen var så häftig att de ville sända den under ett helt reklampass, berättar Janett Henter, ansvarig för kampanjen hos Kia Motors.
Nu blir det en dokumentär i sju tvåminutersavsnitt, som kommer att sändas tre gånger om dagen i sju dagar. Tittaren får följa hur kampanjen blir till, från att stylisten kontaktas via ett besök i Sydkorea till lanseringen.

Den annorlunda lösningen är ett av flera udda grepp i kampanjen, enligt Joachim Berntzon.
– Oavsett vilken kanal vi pratar om är det lite annorlunda format, säger han.
Som exempel nämner han annonserna i Café och Elle, där de valde att ligga lite längre bak i tidningen, men i stället på tre uppslag efter varandra.

Kia Soul är, enligt Janett Henter, en livsstilsbil. Målgruppen är snarare attitydmässig än demografisk.
– Vi pratar om ”young at heart”, människor som är öppna för nya saker, som är mode- och designmedvetna, som gillar att prova nytt och gärna uttrycker sin personlighet. Kommunikativt vänder vi oss till personer mellan 30 och 45, men köparen kan lika gärna vara 65, säger hon.

En smyglansering av bilen har redan skett när Kia bjöd in modevärlden till en titt på Café Opera. Målet är att skapa buzz kring bilen, något som verkar ha lyckats enligt Janett Henter.
– Redan nu har det ringt handlare som är intresserade av att få in bilen, säger Janett Henter.

Arbetsgrupp: KIA Motors

Byrå: Berntzon Bylund
Arbetsgrupp: Hans Bylund cd, Joachim Berntzon projektledare, Johan Gustafsson ad, Erik Olsson webbdesigner, Claes Boklund interactive producer, Åsa Edgren produktionsledare, Marie Carlström original, Desiré Engström juniorprojektledare, Jonas Hallberg stylist, Henrik Halvarsson fotograf
Produktionsbolag: Rizal Productions
Regi reklamfilmer: Mikeadelica, Mikael Gustafsson
Producent tv-serie: Lisa Rennerstedt
Radioproduktion: Delorean
Mediebyrå: Phd
Medieköp 2008: 75 Mkr

Per Torberger

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.