Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Wetterstrand på flera stolar: Flygbränsle på byrågruppens kundlista

Publicerad: 7 mars 2019, 13:23

Maria Wetterstrand

Regeringens flygutredare Maria Wetterstrand är sedan tidigare jävsanklagad som ägare i Cortus Energy. Hon är också vd för en kommunikationsbyrå inom Miltton Group som har flyg- och flygbränslebolag på kundlistan.


I veckan har medierna gått hårt åt den statliga flygutredaren Maria Wetterstrand sedan hennes styrelseplats och aktieinnehav i Cortus energy blivit allmän kännedom. Ett bolag som är i färd med att börja tillverkning av grönt flygbränsle. En affär som helt och hållet krockar med den utredning som Miljöpartiets tidigare språkrör fått uppdraget att leda.

I går kommenterade hon anklagelserna om jäv i en intervju med P1:

– Jag ångrar inte någonting. Jag har aviserat styrelseuppdraget öppet och tydligt, och jag har gjort utredningen som tagits emot bra och positivt.

Till DN sa det tidigare språkröret att hon informerat regeringen om sin styrelseplats, men inte aktieinnehav. Hon har alltså lett regeringens utredning om bioflygbränsle och satt samtidigt i styrelsen för ett bolag som utvecklay miljövänliga drivmedel.

Jävssituationen blev uppmärksammad ungefär samtidigt som flygutredningen presenterades i början av mars. När Maria Wetterstrand hanterat frågan om bisysslan i Cortus energy på onsdagen kom nästa jävsmisstanke. Den tidigare toppolitikern är nämligen vd för det finska bolaget Miltton Purpose sedan 2017, något Altinget var först att uppmärksamma under torsdagen.

Byrån ingår i den finska kommunikationskoncernen Miltton Group med en omsättning på omkring 250 miljoner kronor och byråverksamhet i bland annat Sverige där koncernen äger Miltton Labs och House of Friends.

I kundstocken ingår bolag med tydliga kopplingar till den den flygbransch som Maria Wetterstrand fått uppdrag att utreda: Finnair, Finavia och Neste som använder programförklaringen "att producera mer förybart flygbränsle" inför 2019.

I en intervju med Di är Maria Wetterstrand tydlig med att Miltton Purpose är ett dotterbolag och att det är koncernen som har Neste som kund. Hon säger också att hon talat om för Miltton Group att hon inte kunde arbeta med Neste eller andra kunder i som kunde påverkas av utredningen och dess förslag förslag .

– Jag förstår ju att ni ställer den frågan. Det var någonting jag funderade på direkt när jag fick uppdraget. Men jag tycker verkligen inte att jag har gjort något annat än det jag kunde göra, säger Maria Wetterstrand till Di och påpekar att hon inte har ekonomiska intressen i den del av Miltton Group som har Neste som kund och tycker inte att man kan klasificera Miltton Purpose som en pr-byrå utan en "rådgivningsfirma". Hon anser inte att vd-jobbet krockar med utredningen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.