Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Wikileaks skakar om USA igen

Publicerad: 26 juli 2010, 08:22

I våras släppte de en film som visar hur amerikanska soldater mejar ned oskyldiga i Bagdad. Nu publiceras hemliga dokument om kriget i Afghanistan.


Ämnen i artikeln:

WikileaksJulian Assange

Julian Assange, Wikileaks grundare. Foto: Wikipedia.

Wikileaks gör den internationella pressen grön av avund och sätter pannor i djupa veck hos den amerikanska militären. Det senaste avslöjandet är en gedigen genomgång av USA:s handlande i Afghanistan, och det väcker stor uppmärksamhet världen över.

Organisationen grundades 2006 och styrs av den jagade mannen Julian Assange. På deras webbplats skriver de:  "Vi tror att insyn i offentlig verksamhet leder till minskad korruption, bättre styre och starkare demokratier" och "Alla regeringar kan dra nytta av en ökad övervakning av världssamfundet, liksom deras eget folk. Vi tror att denna granskning kräver information”.

Tidigare i år släppte Wikileaks en mycket uppmärksammad film som visar hur en amerikansk helikopter skjuter oskyldiga människor på en gata i Bagdad. Bland dessa fanns en Reuters-journalist som blev dödad i anfallet.

Julian Assange har i en tidigare intervju med Aftonbladet sagt att organisationens syfte är att bryta censur genom att publicera hemliga dokument.

– Vårt mål är rättvisa. Att föra in hemliga dokument i historieskrivningen är bara metoden, sa han då till Aftonbladet.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

WikileaksJulian Assange

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.