Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

William Oudhuis

Publicerad: 10 november 2011, 11:47

William Oudhuis

William Oudhuis, som tillsammans med sin fru Lotta Oudhuis har skrivit boken ”Tjära statsministern – Barns brev till makten”.


Ämnen i artikeln:

Men hallå

Hur kom ni på den här idén?
– Då och då tar kvällstidningarna upp barns brev i enskilda ämnen, vilket ofta brukar vara roligt att läsa. Därför tänkte vi att det kunde vara ännu mer intressant att sammanställa brev under en längre period, vilket inte har gjorts sedan breven till Olof Palme publicerades i bokform på 80-talet.

Hur skiljer sig frågorna till Palme från de till Persson och Reinfeldt?
– Ämnesmässigt är de ganska lika. Man undrar om krig, pengar, orätt­visor och arbetslöshet. Däremot är det stora skillnader i tilltalet. 70- och 80-talsbarnen hade en annan respekt för politiker och vågade knappt dua Olof Palme. I vår bok undrar en flicka om hon får kalla Fredrik Reinfeldt sin homie. Barnen kräver dessutom mer av sina politiker i dag.

Vilka är favoritbreven?
– En elvaårig pojke som frågar Fredrik Reinfeldt om det verkligen är han som styr landet. Hans kompis har nämligen sagt att det är en grupp som heter frimurarna, men hans pappa säger att det inte går att rösta på dem. Det ville han ha klarhet i. Unga konspirations­teoretiker är alltid intressant.

Andra favoriter?
– En flicka på åtta år, som önskade godisregn varje lördag.

Vad blev svaret där?
– De är i allmänhet väldigt torra. I det här fallet löd svaret att det kan statsministern tyvärr inte ordna, men kanske kunde flickan få godis av sin mamma eller pappa.

Är breven ett effektivt sätt att påverka makten på?
– Det tror jag säkert. Jag skulle uppmuntra min dotter att skicka ett brev, även om man bara får standardsvar tillbaka.

Amina Djemili

Ämnen i artikeln:

Men hallå

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.