Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

WPP inleder granskning av egna vd:n Sir Martin Sorrell

Publicerad: 4 april 2018, 05:33

WPP:s vd Sir Martin Sorrell.

Foto: World Economic Forum

Sir Martin Sorrell utreds för olämpligt beteende och missbruk av WPP:s tillgångar, tre skadade och en död efter attack mot Youtubes högkvarter och Facebook fortsätter stänga ned trollkonton. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

FacebookYoutubeAppleSir Martin SorrellSnapchatWPP

Världens största byrånätverk, WPP, utreder just nu sin egna vd Sir Martin Sorrell för "olämpligt beteende" och missbruk av bolagets tillgångar, det rapporterar Wall Street Journal. Utredningen genomförs av en icke namngiven advokatbyrå.

WPP:s styrelse har utsett ett oberoende råd som kommer att genomföra en utredning kring de anklagelser om olämpligt beteende som riktats mot Sir Martin Sorrell, vd för WPP. Utredningen är pågående" säger bolaget i ett uttalande.

Sir Martin Sorrell har varit vd för WPP i över 30 år. Förra året fick han se sin bonus minska drastiskt efter ett tufft finansiellt år för byrånätverket. Tidigare i mars genomled byrånätverket sitt största aktieras sedan 1999. Det senaste året har bolagets aktie tappat 25 procent i värde.

Tre skadade och en död efter attentat mot Youtube

Under gårdagskvällen attackerades Youtubes högkvarter i San Bruno, Kalifornien, av den 38-åriga Nasim Aghdam. Aghdam sköt tre personer, varav en man vårdas med kritiska skador, innan hon slutligen sköt sig själv. Motivet för attentatet är ännu oklart men enligt flera medier är Nasim Aghdam en djurrättsaktivist med hög närvaro på sociala medier. Hennes pappa berättar för AP att dottern var rasande på Youtube efter att plattformen stängt ute henne från annonsnätverket på grund av kanalens innehåll. Nasim Aghdam har den senaste tiden satt upp en sajt där hon anklagar Youtube för censur, det rapporterar ABC News.

Facebook stänger av ytterligare ryska trollkonton...

Den påverkanskampanj mot det amerikanska presidentvalet som misstänks ha orkestrerats från Ryssland har många kopplingar till det ryska bolaget Internet Research Agency. Bolaget har stått i centrum av den utredning som just nu genomförs av från amerikanskt håll. Nu stänger Facebook av ytterligare 270 konton från den ryska trollfabriken. Enligt ett uttalande har de nyligen avstängda kontona inte riktat sig till amerikanska utan snarare ryska väljare.

"Det ryska bolaget har upprepade gånger betett sig lögnaktigt och försökt manipulera användare i USA, Europa och Ryssland – vi vill inte ha dem på vår plattform" skriver Facebooks vd Mark Zuckerberg i en Facebookpost.

... och investerare kräver minskat inflytande för Zuckerberg

Scott Stringer, investeringschef för New Yorks pensionsfond som har omkring 8,3 miljarder kronor investerade i Facebook, kräver nu att bolaget byter ut vd:n Mark Zuckerberg från ordförandeposten. Enligt Stringer skulle ett byte av styrelseordförande reparera en del av förtroendeskadan som bolaget lidit sedan Cambridge Analytica-skandalen briserade. Han vill istället se att bolaget utnämner en oberoende ordförande och tre nya ledamöter till styrelsen som har särskild expertis i data och etik, det rapporterar CNBC.

Snapchat inför gruppchat

Under gårdagen meddelade Snapchat att appen skulle komma att implementera videogruppchat för upp till 16 personer, det rapporterar The Drum. Materialet kommer inte att sparas och bolaget hoppas att dess 187 miljoner användare ska känna att funktionen är mer som att umgås än att chatta.

Den senaste tiden har värdet på Snapchat-aktien stigit till följd av en ökad användartillväxt och flera nya avtal med adtech-bolag.

Apple knycker AI-chef från Google

Alla de stora techbolagen håller just nu på att rusta sina AI-avdelningar i hopp om att dominera när AI-revolutionen väl kommer.

Nu knycker Apple en av huvudkonkurrenten Googles högsta AI-chefer, John Giannandrea, det rapporterar The New York Times. Giannandrea har tidigare varit head och AI and search på Google.

Enligt Techcrunch hoppas Apple att få fart på sitt AI-verktyg Siri som tappat mark på konkurrenter som Amazons Alexa och Google Assistant.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.