onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

XXL erkänner fusk: Manipulerade siffrorna för att marknadsföra rea

Publicerad: 19 augusti 2019, 06:26

De anställda hjälpte norska sportjätten XXL att manipulera försäljningssiffrorna i flera år, lågkonjunturen på väg till den amerikanska reklammarknaden och arrangörerna krishanterar efter Robyn-spelning. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Den norska sportkedjan XXL manipulerade sina försäljningssiffror under flera år för att slippa åka dit för vilseledande marknadsföring. Det uppger fyra tidigare anställda för norska E24. Metoden ska ha varit att de anställda köpte varor från butiken för att sedan direkt lämna tillbaka dem. I datasystemet såg det ut som kedjan sålt fler varor än i verkligheten. XXL:s vd Øivind Tidemandsen bekräftar för tidningen Dagens Næringsliv att det förekommit fusk med reapriser.

– Det är sorgligt och frustrerande att sådana knep använts för att nå mål, säger vd:n till Dagens Næringsliv. Enligt Norges marknadsföringslag måste ett visst antal varor säljas till ordinarie pris för att ett bolag ska kunna få göra reklam om rea.

Rapport: lågkonjunkturen på ingång snabbare än väntat
Rapporter cirkulerar i USA gällande att en lågkonjunktur kan komma snart "mycket tidigare än vad någon kunnat tro", säger Keith Johnston på Forrester till AdAge. Han tror att många byråer kommer att se lågkonjunkturen som ett tillfälle för att rekrytera talang. – I synnerhet kommer högavlönade, riskbenägna anställda leta efter trygghet och inhouse som ett alternativ, säger han till sajten och beräknar att amerikanska byråer kan förlora mellan t3 och 30 procent av intäkterna på en eventuell lågkonjunktur.

IKEA storsatsar på smarta hem
Hittills har IKEA:s investeringar i smarta hem varit blygsamma, men nu gör möbeljätten en rejäl insats på området med en egen affärsenhet. IKEA började jobba med trådlös laddning och smart belysning för sju år sedan och har sedan dess bland annat gjort ett samarbete med Sonos kring trådlösa, smarta högtalare. Nu säger möbeljätten att de vill bli en hub för framtida smarta produkter, till Techcrunch.

Arrangörer krishanterar efter Robyn-spelning – jämförs med Fyre Festival
Under lördagkvällen gjorde superstjärnan Robyn sin enda spelning i Sverige för sommaren på Sjöhistoriska muséet i Stockholm inför 22 000 åskådare. Arrangören Woah Dad fick mycket kritik för timslånga köer till matställena och dålig säkerhet där vissa besökare vittnade om att de köat i tre timmar för att få mat. I ett första uttalande till Aftonbladet gick arrangören ut och försvarade sig med att de "gjorde allt rätt", men på söndagen bad bolaget om ursäkt: I ett meddelande på Facebook bad Woah Dad om ursäkt för de långa köerna. De negativa kommentarerna fortsätter att strömma in på evenemangets Facebookssida, rapporterar SVT. Flera användare jämför arrangemanget med den beryktade fiaskofestivalen Fyre Festival.

Huawei kan utmana Google Maps
I dag, måndag löper Huaweis licens för Googles operativsystem Android ut. Samtidigt kommer rapporter om att den kinesiska mobiljätten är i färd med att utveckla egna karttjänster. Det rapporterar statsägda China Daily. Designen ska vara utformad för att kunna utmana Google Maps och i första hand vara till för utvecklare så att de kan använda Huaweis kartfunktioner i stället för att behöva utveckla sina egna. Det rapporterar TheVerge.

Facebooks senaste affärsidé: kaféer
Facebook öppnar fem kaféer i Storbritannien där de kommer att erbjuda digitala integritetsundersökningar och gratis kaffe. Besökare kommer kunna få en kontroll där de av sina inställningar på plattformen och skräddarsy sina Facebook-inställningar. Pop-ups kommer att finnas i London, Brighton, Manchester, Cardiff och Edinburgh. Det rapporterar Campaign.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev