Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Youtube-vd:n uppmanar kreatörer att lobba mot nya EU-regler

Publicerad: 23 oktober 2018, 05:53

Youtubes vd Susan Wojcicki.

Foto: Steve Jennings / Techcrunch

Youtube vänder sig till de egna profilerna, MTG presenterar stark kvartalsrapport och Accenture Interactive fortsätter köpa byråer. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Procter & GambleMTGYoutubeAccenture Interactive

För ungefär en månad sedan klubbade Europaparlamentet igenom den så kallade artikel 13 som kommer att innebära ett nytt upphovsrättsdirektiv inom den Europeiska unionen. Det nya direktivet har kritiserats av en rad framträdande profiler inom tech som menar att det i grunden förändrar det internet vi känner i dag.

Nu uppmanar Youtubes vd Susan Wojcicki plattformens alla kreatörer att motsätta sig det nya direktivet och ber dem att använda sina plattformar för att sprida budskapet, det rapporterar The Drum.

Youtube-vd:n riktar sig i ett blogginlägg direkt till kreatörerna och uppmanar dem att samlas under hasttagen #SaveYourInternet.

"Artikel 13 som den är utformad i dag hotar miljontals människors rättighet – både kreatörer som ni och vanliga användare – att ladda upp innehåll till plattformar som Youtube. Den riskerar även att stänga ute europeiska användare från att se innehåll som laddats upp av er kreatörer."

Sedan tidigare har techbolag som Google, Facebook, eBay, Netflix och Amazon motsatt sig det nya direktivet.

Starkt tredje kvartal för MTG

Det senaste året har inneburit en rad omställningar för MTG. Bolaget har bland annat delats upp i två, där MTG i dag innefattar stora delar av MTGx tidigare verksamhet medan det medieinriktade bolagen samlats i Nordic Entertainment Group där båda bolagen kommer att börsnoteras. MTGx har i stor utsträckning satsat på e-sport och gaming.

Under tisdagsmorgonen presenterade MTG även sin tredje kvartalsrapport för 2018, en rapport som slår analytikernas prognoser. Omsättingen uppgick under kvartalet till 4 683 miljoner (4 280) med ett rörelseresultat på 340 miljoner kronor (257).

Enligt ett MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann kommer en stor del av vinsten från MTGx verksamheter.

Accenture Interactive fortsätter köpa byråer

Accenture Interactive och andra konsultbolag har de senaste åren intresserat sig alltmer för kreativa byråer. På den svenska marknaden har Accenture Interactive, under ledning av Mattias Boman, bland annat köpt designbyråerna Fjord och The World Loves medan Deloitte lagt vantarna på Acne.

Nu meddelar Accenture Interactive att man fortsätter sin globala expansion genom köpet av den brasilianska contentbyrån New Content. Det är den andra byrån Accenture Interactive köper på den latinamerikanska marknaden, det rapporterar The Drum.

Starkt kvartal för P&G – som fortsätter skära ned på marknadsföring

Procter & Gamble är med varumärken som Gilette, Pampers och Always världens största annonsör. De senaste åren har bolagets marknadschef Marc Pritchard varit ute på något av ett korståg där han flera gånger pekat på den digitala marknadsföringens brister och utmaningar. P&G har även minskat sina investeringar i just digital marknadsföring utan att se någon minskad försäljning. Och nu kommer ytterligare siffror som pekar på att de är någonting på spåren. Det senaste kvartalet spöar man analytikernas förväntningar rejält och höjer även sin försäljning, detta trots att man skurit i marknadsföringskostnaderana med sex procent. Bland annat har FMCG-jätten skurit i medie-, byrå-, och produktionskostnader, det rapporterar AdAge.

Twitter rensar konton kopplade till Alex Jones

Tidigare i år stängdes den konspirationsteoretiske Youtubern Alex Jones, som driver kanalen Infowars, av från Twitter. Beslutet var omstritt och kritiker menade att Twitter hotade det fria ordet. Nu stänger plattformen av ytterligare fem konton med koppling till Infowars eller Alex Jones, det rapporterar Techcrunch. Infowars och dess sub-konton har bland annat spridit konspirationsteorier som att skolskjutningen på Parkland High aldrig skett.

Alex Jones är sedan tidigare även avstängd från Youtube, Spotify och App Store.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.