Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Zara Larsson avbryter samarbetet med Huawei efter kritik

Publicerad: 4 augusti 2020, 07:01

Zara Larsson inledde samarbetet med Huawei i början av 2019.

Artisten Zara Larsson är kritisk mot samarbetet med kinesiska mobiljätten: ”Inte den smartaste dealen jag har gjort”, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon.


Ämnen i artikeln:

Zara Larsson

Detta kommer bland annat efter en debattartikel med kritik mot stjärnan som publicerades i Expressen i dag med rubriken: ”Varför springer du Kinas ärenden, Zara Larsson?”

– När jag ser tillbaka var det inte den smartaste dealen jag gjort i min karriär, säger Zara Larsson i Nyhetsmorgon.

LÄS MER: Zara Larsson om samarbetet med spionanklagade  Huawei: ”Finns alltid en risk”

Zara Larsson berättade vidare att hon gärna hade velat kritisera Kina tidigare, men hållits tillbaka av samarbetet med Huawei:

– Alla som känner till mig vet att jag står för mänskliga rättigheter. Jag vill så gärna uttala mig om just Kinas och vad de gör mot bland annat Hongkong eller de utsatta folkgrupperna, säger Zara Larsson och fortsätter:

– Men det känns som att jag hamnar mellan ”a rock and a hard place” för att om jag uttalar mig kring det här då kommer det tillbaka att jag gjort samarbetet med Huawei.

LÄS MER: Zara Larsson och Sarah Sjöström kritiseras för Huawei-samarbetet
LÄS MER: Reklamsamarbetet med Huawei är guldkantat – så mycket tjänar Sarah Sjöström

Enligt Zara Larsson är samarbetet numera avslutat sedan några månader tillbaka. Hon håller nu på att söka efter en organisation hon kan donera de pengar hon tjänat på samarbetet.

– Det är inget jag står för. Och även om Huawei menar att de inte har några kopplingar till det, så är det svårt att bevisa eller motbevisa. Vi vet ju att kinesiska staten, det är ingen snäll stat och jag vill ju inte stötta det de gör, säger Zara Larsson i Nyhetsmorgon.

Huawei anklagas för att spionera åt den kinesiska staten. Bland annat har USA:s utrikesminister Mike Pompeo senast nu i sommar sagt att Huawei är en förlängning av den kinesiska kommunistregimen.

När Zara Larsson presenterades som det nya ansiktet utåt tillsammans med Sarah Sjöström i början på 2019, som en del av det långsiktiga marknadsföringskonceptet ”Dare to challenge” kom därför kritiken som ett brev på posten. I samband med att samarbetet presenterades sa Zara Larsson i en lång intervju med Resumé:

– Jag har ju varit en Iphone-tjej, och hade inte direkt någon personlig relation till Huawei sedan tidigare. Men jag gillade verkligen Huaweis kampanjidé och budskapet ”Dare to challenge”, det gick väldigt mycket hand i hand med vem jag är och vad jag står för: att man ska våga vara sig själv, våga uttrycka sig och stå för vad man tycker. Bara att gå upp på scenen ibland kan vara en stor utmaning, jag blir ofta supernervös.

På frågan om hur hon såg på risken att skada sitt eget personliga varumärke när hon associeras med ett bolag som figurerar tillsammans med negativa uppgifter svarade hon:

– Jag är inte speciellt insatt i det, mitt fokus ligger på mobilen. Det är det som jag representerar i det här samarbetet. Huawei är ett privatägt företag i Kina som nu har kommit med en bra mobil, mer än det tänker inte jag på eller kommenterar, för det har jag inte att göra med egentligen. Mobilen är den produkten som vi associeras med. Resten känns ändå ganska lugnt.

Men är den en risk ni tänker på när ni ingår samarbeten med varumärken?
– Det är ju alltid lite osäkert, för det finns alltid en risk att det händer någonting som man inte hade kunnat förutse. Det där gäller ju från båda håll, det kan lika gärna vara jag som gör något knasigt som Huawei känner att de inte kan stå för. Jag kanske orsakar en skandal som Huawei inte känner att de vill associeras med. I värsta fall får man väl bara avbryta samarbetet. Men jag tycker att allting känns lugnt, och jag hoppas att jag kommer sköta mig.

Resumé söker Huawei.

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Zara Larsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.