Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Zaras nya naziblunder - judisk fångtröja för barn

Publicerad: 27 augusti 2014, 09:30

Foto: Skärmdump, Zara

För sju år sedan sålde de en väska med hakkors. Nu är nästa tvivelaktiga plagg här – en barntröja som liknar fångkläderna från Hitlers koncentrationsläger.


Zara har hamnat i rejält blåsväder efter att ha sålt en barntröja som påminner om de judiska fångarnas kläder från Nazitysklands koncentrationsläger.

Zara marknadsför den randiga tröjan - smyckad med en stor gul stjärna på bröstet - som en ”sherifftröja” för flickor och pojkar i treårsåldern. Men tröjan har väckt ilska på sociala medier, då den för tankarna till de kläder som judiska fångar tvingades bära i Hitlers koncentrationsläger.

Såväl privatpersoner som välkända debattörer har nu riktat skarp kritik mot Zara och anklagat dem för att vara historielösa och ignoranta, somliga har till och med kallat tröjan för direkt antisemitisk.

Strax före lunchtid plockade Zara bort ”sherifftröjan” från sin webbsida och publicerade samtidigt en ursäkt på Twitter.

"Vi ber om uppriktigt om ursäkt, den var inspirerad av sheriffstjärnorna från de klassiska westernfilmerna och finns inte längre i våra butiker", skriver de.

Redan 2007 fick klädjätten hård kritik då de sålt en väska utsmyckad med hakkors. Företaget förklarade då att de missat hakkorsen, bad om ursäkt och tog bort väskan ur sortimentet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.