Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Zuckerberg uppmanar till tuffare reglering av internet

Publicerad: 1 april 2019, 05:38

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg.

Foto: Flickr

Facebooks Mark Zuckerberg vill se en striktare reglering av internet, spelmissbruket har ökat lavinartat de senaste tre åren och en utredning visar att den saudiska regeringen haft tillgång till Amazon-chefen Jeff Bezos privata telefon. Det är några av rubrikerna i Morgonsvepet.


I en artikel i The Washington Post och i ett inlägg på sin egen Facebook-sida, uppmanar Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg till starkare lagstiftning på internet. Enligt Zuckerberg bör regeringar världen över ta en "mer aktiv roll" i arbetet med att reglera nätet. Han ser framför allt fyra anledningat till behov av striktare reglering: för att skydda människors integritet på nätet, skydda samhället från skadligt innehåll, säkerställa integriteten vid politiska val samt för att kunna garantera dataportabilitet.

"Genom att uppdatera de regler som gäller på internet, kan vi bevara det som är bäst med det – den frihet människor har att uttrycka sig själva och den frihet entreprenörer har att bygga nya saker – samtidigt som vi skyddar samhället från större skada", skriver Mark Zuckerberg bland annat.

Facebook har flera gånger under de senaste åren anklagats för att ha gett möjlighet till politiska krafter att genom plattformen påverka politiska val – inte minst under det amerikanska presidentvalet 2016. Sedan dess har bolaget gjort flera ansträngningar för att ta itu med problematiken. Nyligen gick man till exempel ut med att man skärper reglerna för politisk annonsering inför EU-valet.

Kraftig ökning av spelmissbruk – kvinnorna mest drabbade
En ny undersökning från Folkhälsomyndigheten visar att antalet svenskar med allvarligt spelmissbruk har ökat lavinartat de senaste tre åren. Det skriver bland annat Expressen genom TT. Mellan 2015-2018 har antalet människor som klassas som spelberoende ökat med 45 procent, från omkring 31 000 personer till 45 000.

Undersökningen visar också att ökningen är allra störst hos kvinnor, som nu utgör 64 procent av alla svenskar med spelmissbruk. 2015 stod kvinnorna endast för 18 procent. Enligt Ulla Romild, utredare vid Folkhälsomyndigheten och den som lett studien, kan utvecklingen bero på att spelbolagen börjat rikta sig allt mer mot kvinnor i sin reklam, samtidigt som fler kvinnor än tidigare spelar på nätkasinon.

– Trender av det här slaget är alltid obehagliga. Det visar att någonting händer som vi bör försöka hitta ett sätt att begränsa och förändra, säger Ulla Romild till TT.

Sedan omregleringen av spelmarknaden slog igenom vid årsskiftet har debatten om spelreklam och spelmissbruk gått varm. I förra veckan presenterade spelbranschen sin handlingsplan för en mindre aggressiv marknadsföring för civil- och konsumentminister Ardalan Shekarabi (S), som dock ansåg att förslaget är otillräckligt.

LÄS MER: "Ardalan Shekarabi: 'Omregleringen av spelmarknaden är en framgångssaga'"

Knappt 1 procent av riskkapitalet till kvinnor
Di Digitals granskning av könsbalansen inom svenskt riskkapital visar att knappt 1 procent av drygt 13,6 miljarder kronor investerades i bolag grundade av kvinnor under 2018.

84 procent av investeringarna gick till bolag manliga grundare,  och 15 procent till blandade team. Hur många kvinnliga grundare det finns inom techbranschen i Sverige är oklart, men enligt färska siffror från myndigheten Tillväxtanalys startas i snitt var tredje företag av kvinnor, skriver Di Digital.

Amazons-chefens telefon blev hackad av Saudiska regimen, enligt utredare
Tidigare i år publicerade amerikanska National Enquirer läckta sms mellan Amazons vd Jeff Bezos och nyhetsankaret Lauren Sanchez. Artikeln kom kort efter att Jeff Bezos gått ut öppet med sin skilsmässa, och fick honom att tillsätta en utredning för att ta reda på hur läckan gått till.

Jeff Bezos anklagade senare American Media Inc., som äger National Enquirer, för utpressning. I ett blogginlägg beskrev Bezos hur bolaget hotat med att publicera nakenbilder på honom om han inte lade ned utredningen.

Utredningen har nu fått en väntad vändning, då säkerhetschefen som utfört den, Gavin de Becker, gått ut med vad han kommit fram till. I The Daily Beast skriver han att undersökningen har avslöjat att den saudiska regeringen haft tillgång till Bezos privata telefon. Det skriver Forbes.

"Våra utredare och flera experter har med stor övertygelse dragit slutsatsen att saudierna hade tillgång till Bezos telefon och fick tag på privat information", skriver de Becker.

Saudiarabiens motiv ska enligt de Becker vara att straffa Bezos, som äger The Washington Post, för tidningens bevakning av det uppmärksammade mordet på journalisten Jamal Kashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul i höstas.

Rapporten ska ha överlämnats till amerikanska myndigheter.

Ralph Lauren har för första gången med ett samkönat par i sin reklam
Ralph Lauren jobbar hårt för att locka en yngre publik. I sin senaste kampanj, kallad "Family is who you love" satsar lyxvarumärket hårt på mångfald. I reklamfilmen syns en asiatisk familj, en svart familj och ett lesbiskt par. Det skriver Adweek.

Enligt en talesperson från Ralph Lauren är det första gången som varumärket skildrar ett samkönat par i sin reklam.

"Vi tror på en värld där betydelsen av familjen är större, bredare och mer personlig än den någonsin har varit förut", säger Jonathan Bottomley, marknadsdirektör på Ralph Lauren, enligt Adweek.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.