Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Zuckerbergs nyårslöfte: Tala mer om teknikens roll i framtiden

Publicerad: 9 januari 2019, 06:47

Zuckerbergs nyårslöften, svensk tv-profil misstänks ha antastat tonåring och Manchester United satsar på Kina. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Manchester UnitedFacebookMark Zuckerberg

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg brukar varje år ge ett publikt nyårslöfte i form av en utmaning till sig själv. Tidigare år har han bland annat lovat att lära sig mandarin, besöka alla de amerikanska delstaterna och att lära sig mer om AI-tekniken.

Under den pågående techkonferensen CES gav så Mark Zuckerberg sitt löfte för 2019 – att berätta om och diskutera teknikens roll i det framtida samhället.

I ett Facebookinlägg berättar Zuckerberg att han varje vecka kommer att diskutera ämnet med olika ledare och experter inom ämnet samt att alla dessa diskussioner kommer att göras publika via Facebook eller Instagram.

"Det finns så många stora och viktiga frågor om den framtid vi vill ha och vilken roll tekniken ska spela i den. Vill vi att teknologin ska fortsätta verka för de utan röst eller kommer de traditionella grindvakterna fortsätta kontrollera vilka idéer som får ta plats? Ska vi decentralisera auktoritet genom kryptering eller andra sätt som ger tillbaka makten till folket? I en värld där fysiska möten spelar allt mindre roll, vilken roll kan internet spela i att stärka det sociala samspelet? Hur bygger vi ett internet som kan hjälpa oss att samarbeta för att lösa de globala problem vi står inför?" skriver Zuckerberg.

Inlägget ses som ett sätt att möta den kritik om bristande transparens som Facebook ofta får utså. 2018 var ett av de tuffaste åren hittills för bolaget som bland annat var indragna i Cambridge Analytica-skandalen och fick kraftig kritik för hur plattformen utnyttjades i samband med folkfördrivningarna av rohingyer i Myanmar.

Svensk tv-profil arresterad i USA – misstänks ha antastat tonårspojke

Under gårdagen greps en känd svensk tv-profil i Florida i USA. Mannen misstänks för att ha sexuellt antastat en pojke i de yngre tonåren. Enligt polisrapporten ska mannen ha närmat sig pojken när han tränade och tagit honom på benet och upp mot skrevet. Mannen ska därefter ha förföljt pojken när han försökte ta sig därifrån. Dagen efter händelsen ska mannen även ha varit i kontakt med andra pojkar som han uppmanat att ta av sig t-shirten för att visa sina muskler.

Mannen sitter just nu fängslad med utredningen pågår, det rapporterar Aftonbladet.

Manchester United satsar på Kina – öppnar tre "upplevelsecenter"

Fotbollsklubbarnas kamp om den lukrativa asiatiska marknaden har pågått länge. Många av lagen har länge förlagt sina träningsläger och uppvisningsturnéer i området och nu väljer klubben Manchester United att öppna upp tre "upplevelse- och underhållningscenter" i Kina, det rapporterar The Drum. Klubben, som är den starkaste på den kinesiska marknaden, kommer att öppna centren i Beijing, Shanghai och Shenyang. Under 2018 stärkte Manchester United sina digitala annonsinvesteringar i Kina och tecknade även ett stort avtal med sportplattformen Sina Sports. Sedan tidigare har även den rivaliserande klubben Arsenal ett liknande center i Shanghai.

Cannes Lions donerar 3,2 miljoner till Palau Pledge

En av de stora vinnarna från förra årets Cannes Lions var kampanjen Palau Pledge, framtagen av den australiensiska byrån Host/Havas. Kampanjen går ut på att alla som besöker ön Palau skriver under ett löfte om att behandla ön och dess miljö med respekt. Palau har tidigare haft stora problem med att turister skräpar ned och på olika sätt förorenar öns korallrev. Under Cannes Lions vann kampanjen sju priser, inklusive grand prix i kategorierna direct, titanium och sustainable goals development. Den sistnämnda kategorin prisar de kampanjer som på olika sätt strävar efter att uppfylla FN:s globala mål.

Nu väljer Cannes Lions att donera alla tävlingsavgifter från kategorin SDG till organisationer som kämpar för att bevara miljön på Palau. Summan uppgår till cirka 3,2 miljoner kronor, det rapporterar Adweek.

Apple hyllas för utomhusvepa på CES

Just nu pågår techkonferensen CES i Las Vegas, en konferens där företag som Google, Amazon och Facebook vanligtvis brukar avslöja vad som ligger i pipelinen. Samma företag brukar ofta kritiseras för att inskränka på sina användares integritet genom missbruk av data. En aktör som länge tagit ställning mot sättet techjättarna hanterar data är Apple, och nu skickar iPhone-tillverkaren en känga till sina kollegor. På en stor utomhusvepa i Las Vegas kan man läsa att "What happens on your iPhone stays on your iPhone" – en parafrasering på Las Vegas-sloganen "What happens in Vegas stays in Vegas". Kampanjen hyllas nu i branschtidningar som Adage.

Tekniska problem ledde till försenat Aktuellt

Under gårdagen hade SVT tekniska problem vilket ledde till att Morgonstudion fick avslutas tidigare än planerat samt att Aktuellt tvingades inleda sin 21-sändning 14 minuter efter utsatt tid. Även lokala sändningar plågades av problem, det rapporterar Aftonbladet.

– Vi tillsatte redan under förmiddagen en grupp för att se över vad som hände imorse. Inför Aktuellt-sändningen var det en bildmixer som hängde sig och under morgonen var det tekniska problem i kombination med mänskliga faktorn. Vi analysera båda händelserna, säger Victoria Nordansjö på SVT:s presstjänst till Aftonbladet.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.