onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

10 myter och saker om frilanslivet jag önskar att jag visste som nybörjare

Publicerad: 6 juli 2020, 10:11

Ekonomi, idéer och hälsa. Resumés bloggare Johan Ståhlberg bjuder på sina viktigaste lärdomar om livet som frilansare.

Ämnen i artikeln:

Kreativitet

Mitt förra inlägg, som du kan läsa här, om vad du ska vara beredd på som nybakad frilansare blev väldigt uppskattat. Därför tänkte jag följa upp med saker som jag (och andra) önskar de visste när man startade frilanslivet. En stor del med att påbörja sin resa som egenföretagare är ju att hitta sin egen väg. Men det finns en del saker som man kan lära sig av andra och deras erfarenhet för att du inte ska gå på samma nitlotter själv.

Jag letade i min egna historik samt frågade mitt community av kreatörer och frilansare vad de önskar att de visste om när de startade sina företag.

Idéhordande: Att vara en idéspruta är så klart väldigt bra att vara. Att alltid se möjligheter och lösningar. Men, att fylla den där anteckningsboken är absolut inget värt – om du inte gör något av dem! Idéer är helt värdelösa om du inte ser till att skapa något från dem. Påbörja så många av du kan, för du behöver inte avsluta alla – bara se till att lära dig något från dem.

Illusionen av banklån och kreditkort: Du har säkert läst om folk som ”lånat pengar på banken och bara kört” eller ”maxat ut alla sina kreditkort”. De får det låta som något väldigt coolt och något som man såklart ska göra som entreprenör. Alltså… både ja och nej. Beroende på verksamhet så kan du såklart behöva låna pengar för att investera i dyra maskiner osv. Men, att börja sitt nya företag med att vara skuldsatt och ha dyra amorteringar är 9,9/10 gånger aldrig ett smart drag. Du vill slippa den överhängande stressen av att kunna klara betala lånen och du vill ha kunder som knackar på dörren – inte kronofogden! Se till att ha en buffert eller sparade pengar att använda innan du startar eller jobba extra på kvällar och helger. Förvånansvärt mycket utrustning går att hyra när de väl behövs.

Det är jävligt coolt att sova för lite: Precis som ovan, du har säkert hört företagare som jobbar 18 timmar om dagen och bara sover några timmar om natten och ”bara köttar”. Det är säkert något som ser coolt ut på din Tinder-profil, men som garanterat kommer sätta käppar i hjulet framåt. Som egen företagare och kreatör behöver du ha ditt huvud med dig. Brist på sömn och vila kommer kanske funka ett kort tag, men kommer att leda till att din koncentrations- och inlärningsförmåga blir avsevärt sämre. Det kommer också krävas mycket mindre för att du ska bli arg, ledsen och tappa humöret. Sömnbrist under längre perioder ökar även risken för depression. Jobba som ett as, men se till att du har tid för återhämtning och att sova!

Den plågade konstnären: Myten om den plågade konstnären är nog den värsta myt som jag vet om. Att det måste finnas smärta inom dig för att du ska kunna skapa bra konst. VILKET SKITSNACK! Så klart känner vi alla smärta till och från, det hör till livet. Att kunna använda den smärtan som inspiration är fantastiskt. MEN att gå i långa perioder med konstant smärta leder till det motsatta till inspiration. Depressioner, sömnproblem, isolering, sämre mental förmåga och kreativitet för att nämna några. Lägg till självmedicinering med alkohol och droger och du är riktigt illa ute! Se till att ta hand om din kropp och sinne!

Häng med en dalmas inte skattmas: Se till att du håller koll dina skyldigheter till staten som företagare. Det är väldigt lätt att göra av med de pengar som tillslut ska in till skatteverket, särskilt i början. Som nybliven företagare är det väldigt lätt att bli blind och bara se alla pengar som kommer in. En stor del av dessa är tyvärr inte dina, utan är moms och skatt. Du måste även tänka på att en del ska gå till din pension. Eftersom du inte är anställd så måste du själv betala in den! Lär dig grunderna i bokföring och hur skatt fungerar!

Vad kom först? Kreatören eller guldägget?

Låt inte alla guldägg komma från samma höna: BAM! Du har äntligen landat din första kund, nu kan du andas ut… Inte riktigt. Att enbart ha en kund är oftast en dålig idé, hur än kärleksfulla och fantastiska de än är. För saker och ting kan ändras, snabbt! En ny marknadschef, en ny anställd med din kompetens eller tex Corona. Att ha flera hönor som kan lägga dina guldägg minskar risken för att du blir helt utan inkomst.

Vad är bättre än den schweiziska armékniven? En kniv för specifika ändamål! En kirurg skulle förhoppningsvis inte knipa din blindtarm med en schweiziska armékniv. Även om du har många strängar på din lyra, så är det ofta smartare och billigare i längden att leja bort vissa saker så som bokföringen eller webbdesign. Så du kan fokusera på det du tycker är viktigt.

Sommar, sol och Peppes Bodega: Äntligen fem veckor i Nueva Estocolmo med Stig och Ole! Sol, bad och dessutom betalt. Nej, så ser inte riktigt livet ut för en frilansare under semestern. Oftast får vi jobba på och ta några enstaka semesterdagar här och där. Något som du dock behöver vara medveten om innan (eller plågsamt inse) är att de flesta av dina kunder ligger två solstolar bort från Stig och Ole från mitten av juni fram till mitten av augusti. Detta gäller även under jul och nyår. Stora delar av Sverige stannar upp och tar semester under dessa tider, det gör inte du. Se till du har en ekonomisk buffert för att täcka upp för dessa månader.

”Du kommer få mer betalt framöver”: Ha-ha-ha-ha! Varje gång denna mening landar i inkorgen skrattar jag för mig själv. Det gjorde jag dock inte varje gång jag gick på denna nit som nybörjare. Det lämnade snarare en känsla av att jag blivit blåst och behovet av en sittkudde. Och inte hörde de av sig igen heller som de lovade (snacka om en dålig dejt). Ingen kommer börja betala mer i efterhand! Denna replik är bara ett fult försök att utnyttja någon som är ny till ett billigare pris. 

Det som inte står skrivet i sten: Vi har nog alla hört det förut. Att allt är ”helt klart och redo att köras igång” eller ”det kommer bli massor med jobb”. Men, efter att man hört dessa visor otaliga gånger så lär man sig att innan du faktiskt står på plats för att utföra ett jobb eller fått den tekniska briefen i handen, ta inte ut något i förskott!

Låt dig inte avskräckas från motgångar! Se det långa loppet och ljuset på horisonten! 

Love,

Johan

Läs bloggen ”Det kreativa livet” HÄR. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev