Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”2011 blev ännu ett förlorat år”

Publicerad: 5 november 2012, 10:52

Pr-byrån Westanders vd Patrik Westander och ekonomiansvariga Veronica Norton.

Foto: Pressbild.

Trots förra årets kraftiga högkonjunktur föll byråintäkten per anställd med fyra procent under 2011. Komms nya branschanalys är en tydlig signal om att kommunikationsbranschen måste upp ur pristräsket, skriver Veronica Norton och Patrik Westander på pr-byrån Westander i en debattartikel.


Ämnen i artikeln:

Westander

Häromveckan presenterade Sveriges Kommunikationsbyråer sin årliga   branschanalys. 2011 var på flera sätt ett mycket bra år, med god   tillväxt såväl i svensk ekonomi som i byråbranschen. Sveriges BNP växte   med 3,9 procent och kommunikationsbyråerna växte i genomsnitt med hela   nio procent. Nog låter detta som ett år då branschen borde klara av att   skapa utrymme för en ökad byråintäkt per anställd och höjda reallöner.   Hur gick det då?

Den genomsnittliga byråintäkten per anställd under 2011 var 1 062 tkr.   Detta är obegripligt nog en minskning med drygt fyra procent i fasta   priser jämfört med 2010. Kanske speglar den fallande byråintäkten per   anställd att högt kvalificerade konsulter har börjat välja bort   kommunikationsbranschen till förmån för andra kunskapsbranscher? Det är   oundvikligt över tid att en stagnerande byråintäkt per anställd leder   till stagnerande löner och en utarmning av kompetens.

Reallönerna i Sverige har generellt ökat med cirka 45 procent sedan   1996, motsvarande en årlig reallöneökning med 2,4 procent. Under samma   period har den genomsnittliga byråintäkten per anställd i   kommunikationsbranschen varit helt oförändrad i fasta priser, vilket   innebär att det inte har funnits något utrymme för en positiv   reallöneutveckling. Den fallande byråintäkten per anställd under   högkonjunkturåret 2011 är en tydlig signal om att branschen måste upp ur   pristräsket.

Många företag i vår bransch saknar kollektivavtal, vilket innebär att   det inte finns en avtalad rätt till lönehöjning. Byråledningarna har då   ett extra stort ansvar för att höja timpriserna, sluta med gratisjobb i   pitcher och ta avstånd från prisdumpning i offentliga upphandlingar.   Genom ökad höglönekonkurrens om kompetenta och engagerade konsulter kan   vi i högre grad börja konkurrera långsiktigt med kvalitet och nöjda   uppdragsgivare.

Ämnen i artikeln:

Westander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.