onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

2023 är ”promptens år”

Publicerad: 14 april 2023, 07:45

Resumés bloggare Martin Edenström tror att användningen av prompten snart tar nästa steg.

Ämnen i artikeln:

Nyheter

ME

Martin Edenström


Vem hade trott för några månader sedan att 2023 skulle bli ”promptens år”? Prompten och det öppna, ensamma skrivfältet är allena gränssnitt mot ChatGPT och GPT-3/GPT-4. Samma sak gäller när du vill förfina och justera dina AI-bilder i DALL-E och Midjourney.

Under första kvartalet 2023 blev prompten även det enda, och viktigaste gränssnittet i branschens nya AI-webbläsarplugins och verktyg. Här kan prompten vara aningen mer begränsad och styrd efter användare och syfte. Men det är fortfarande en öppen prompt, för dialog.

Prompten har även letat sig in i e-handeln. Produktföretag har lagt till egna ChatGPT promptar under fältet på en e-handels produktsida för att kunna få fram och sedan via prompten detaljstyra produktbeskrivningar.

Prompten har i april även blivit en ny branschtitel. Att anställa en ”AI/Prompt specialist” till byrån är numera en grej. ”Prompt specialisten” ska då ha förmågan att via författad dialog, i en prompt, kunna detaljstyra AI. Steg för steg. Det är professionen.

Det är inte otänktbart att se hur prompten snart tar nästa steg. Med AI-berikad kunskap kan alla dessa feta menyer och webbsidenavigering snart anses utdaterad. En mer kompetent shoppingassistent och digital personal shopper går ju att nå via prompt. Berikad med inte bara generativ AI men även CX-data från CRM-system om e-handelsbesökaren. Det lär ju bli en typ av prompt också här. Som styrs och riktas mot modehandels vilja och mål.

Comeback för prompten. 2023 är än så länge promptens år.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev