fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

5 trender som kommer prägla influencer marketing 2023

Resumés bloggare Johannes Gustavsson om vilka strömningar som annonsörer, byråer, agenturer och influencers kommer att märka av 2023?

Publicerad: 3 februari 2023, 10:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

NyheterInfluencerJohannes Gustavsson

1. Agenturer och byråer ifrågasätts

Det verkar som att allt fler influencers plockar hem både försäljning och produktion. ”Kan själv”-tänket gör att vi som driver agenturer och byråer behöver hitta nya värden för att motivera vårt existensberättigande. Vi kan inte bara vara vampyrer som suger procentandelar av arvoden, utan måste arbeta för att vara ett stöd för både annonsörer och influencers. Vi på Infly försöker dra vårt strå till stacken genom att vara ett ständigt bollplank för våra profiler, en utbildande aktör för våra annonsörer och dessutom ha ett gott samarbete med alla våra olika branschkollegor; reklambyråer, mediebyråer, agenturer, nätverk. Konkurrenstänket är ute.

2. Influencers betraktas som mediehus

Vi har under hösten mer eller mindre i realtid kunnat följa vad som har hänt med Margaux Dietz och Pontus Rasmusson. Jag tror därför att vi går in i 2023 med ett nytt tänk kring vad en influencer är. Kanske ska man rentav betrakta dem som mediehus. Och vad har mediehus? Jo, ansvariga utgivare och publicister. Jag tror att vi kommer att se att allt fler influencers, åtminstone de större, kommer att skaffa motsvarande roller, som tar ett mer övergripande ansvar över innehållet. Idéen är god och minimerar risken för annonsören att hamna i blåsväder. Men det får inte ske på bekostnad av innehållets genuitet, som ju i mångt och mycket är grunden för influencer marketing. Det kanske rentav är på sin plats med publicistiska riktlinjer även för influencers?

3. Varumärkeskännedom gör comeback

Konverteringar är såklart viktiga. Inte minst i en lågkonjunktur där företagen måste fortsätta dra in pengar för att gå runt, men jag tror att allt fler annonsörer som tänker långsiktigt också förstår att man inte alltid kan konvertera, konvertera och konvertera. Det gäller att tänka långsiktigt. Ett starkt varumärke har större chans att överleva kristider. En tendens som pekar åt samma riktning och som jag har sett på nära håll är att allt färre annonsörer vill ha enstaka aktiveringar och istället efterfrågar långsiktiga samarbeten eller rena ambassadörskap.

4. Samhälleliga och politiska aktörer vänder sig till influencers

Jag tror att influencers är framtiden ur ett kommersiellt, samhälleligt och politiskt perspektiv. Kommersiella biten har vi redan upplevt med betalda samarbeten och influencers egna varumärken. Nu arbetar jag för att försöka sätta influencer marketing på kartan som ett sätt även för opinionsbildning och attitydförändring. Det låter kanske högtravande och långt från hur branschen ser ut nu, men med tanke på högt uppsatta hållbarhetsmål och en lågkonjunktur behöver inte fler influencers som säljer prylar. Vi behöver istället fler influencers som sprider vettiga och viktiga budskap. Vi kommer därför att se hur myndigheter, organisationer och så småningom även partier kommer att ta en allt större andel av influencer marketing-kakan.

5. Influencer marketing som ensam kanal är död

Resumés färska lista över Sveriges största annonsörer visar att NA-KD är ett av företagen som ökat sina medieinvesteringar mest – från 5,8 till 135 miljoner kronor. Det är en förändring på 2233 % från 2021 till 2022. Det är intressant eftersom NA-KD från början har byggt sitt varumärke nästan uteslutande genom influencer marketing. Är detta ett första tecken på att influencer marketing börjar bli olönsamt (åtminstone som ensam kanal)? Det är en fråga som jag ställer mig och kommer att hålla koll på framöver.

Allt kommer såklart inte hända över en natt. Jag tror däremot vi kommer att börja se gradvisa förändringar i den här riktningen. Men i slutändan så har jag ju bara killgissat, precis som trendspanare gör.

Johannes Gustavsson

johannes@infly.me

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev