måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Håkan Olofsson: Absoluts kritiker har inte tänkt varvet runt

Både politiker och allmänhet skrek högt när Pernod Ricard återupptog exporten till Ryssland, men svenska butiker är fyllda med produkter från företag som fortfarande exporterar till jätten i öst. Rapporteringen kring kritiken saknar följdfrågor, skriver varumärkesstrategen Håkan Olofsson.

Publicerad: 14 april 2023, 09:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

NyheterAbsolut VodkaHåkan OlofssonPernod Ricard

Efter ett år på torken är Pernod Ricard tillbaka i Ryssland med en hel bandyportfölj full med sprit – däribland Absolut Vodka.

Detta uppskattas inte av svenska politiker som kallar beslutet för ”omoraliskt”, ”ryggradslöst” och ”sinnessjukt”. Så eniga har våra folkvalda aldrig varit förr.

Några följdfrågor har de dock inte svarat på och tur är väl det. Exempelvis (och nu drar jag bara några ur hatten):

Vilka punschpraliner var det som sålde nationalskatten Absolut till Frankrike? Samma partier som nu klagar.

Vilka sanktioner infördes mot Ryssland när de invaderade Krim 2014? Inga alls. Bara mot produkter från Krim och Sevastopol. Ryska prylar var tiptop.

Hur många svenska företag har helt dragit sig tillbaka från Ryssland? Några, men inte alla. Listan finns på www.dontfundwar.com.

Så ni tycker att franska företag (Pernod Richard) ska bojkottas, men inte svenska? Det där var en bra fråga. Har du fler bra frågor?

Svenska affärer är fulla med varor från företag som är kvar i Ryssland. Borde de också bojkottas? Mja, sådant regleras av EU så där har vi ingen åsikt.

Har ni överhuvudtaget tänkt igenom den här kritiken? Nä, den bollen tog vi på uppstuds bara. Spontant liksom.

Som varumärkesstrateg hade jag nog avrått, men rent ekonomiskt är riskerna små. Bojkotter mot varumärken är ofta verkningslösa.

En anledning är att de som ropar högst, själva sällan är konsumenter. Vad veganer tycker om kött är bara intressant för dem själva. En annan anledning är att folk tröttnar fort. Den längsta bojkotten mot ett enskilt varumärke har pågått sedan 1977 utan nämnvärd effekt. Bolaget tuffar glatt vidare.

Åter till Ryssland (som Karl XII brukade säga), sanktionerna mot landet har slagit deras industri i spillror. Att bygga drönare av gräsklippare och svenska fartkameror är visserligen fiffigt men föga effektivt. Den enda kvalitetsprodukt Ryssland fortfarande kan producera är vodka.

Att nu erbjuda dem brännvin från Åhus är i det närmaste en förolämpning. Inte minst då Frankrike (efter invasionen av Krim) stoppade två amfibiefartyg – petite hangar – som Ryssland beställt och betalat.

Dessutom går kriget i Ukraina förbluffande uselt för Den Stora Röda Maskinen. Bland annat har det uppdagats att ryska soldater säljer sin utrustning för att köpa alkohol.

Kanske borde vi hylla initiativet från Paris i stället för att klaga? Varför hoppas på fredsduvor när fälten vimlar av fyllkajor? Vad händer om vi lastar drönare och fallskärmar med våta hälsningar från Norden; Gammeldansk, Linie Aquavit, Bäska Droppar och Jaloviina?

Om inte kriget tar slut samma kväll så har det garanterat lugnat sig dagen efter.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Håkan Olofsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev