Opinion
”AI-kommunikation är varken välkommen eller effektiv”
All påverkan börjar med att väcka känslor, vilket är känt sedan sekler och bevisat av modern beteendeekonomisk forskning. Det gör också att reklambranschens kreatörer kan känna sig lugna även när det bli svårare att skilja maskinförfattad text från alster skrivna av människor, skriver Fredrik Wallner.
Publicerad: 17 februari 2023, 13:12
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Framstegen inom artificiell intelligens, som tekniken bakom Chat GPT, får uppmärksamhet för att maskinens output är billig att producera i stora volymer. Som förväntat vid mekanisering, digitalisering och industrialisering.
En ledartext i Svenska Dagbladet den 16 februari menar att maskingenerad text till största delen består av bullshit i gränslandet mellan fakta och osanning. Maskinen försöker tillfredsställa sin uppdragsgivare genom att skapa en text hoppusslad av småbitar av information från nätet, med så få skarvar som möjligt.
Men som vi alla vet, produktion av själlöst snömos kräver inga maskiner. Det räcker med att besöka sajten för valfritt storföretag eller låta sig översköljas av myndighetskommunikation för att få sitt lystmäte. Sådan information utmärks av att vara korrekt, rättstavad och tematiserad. Frågan kvarstår dock: Väcker den de känslor som krävs för att vi ska minnas vad den vill säga?
Än mer sällsynt är att sådana texter får oss att vilja agera. Till råga på allt har det visat sig att den artificiella intelligensen i sin nuvarande form är instruerad att undvika konflikt och olämpliga åsikter.
Chat GPT slingrar sig, tillfrågad om att skriva en hyllningstext till Donald Trump, med ursäkten att den inte vill vara politisk. Roboten har däremot inga problem med att författa en text som hyllar Joe Bidens ”rena hjärta”.
Med säkerhet blir kommunikation allt mindre välkommen när fler använder maskiner för att alstra sin bullshit. Och självklart blir den därigenom mindre effektiv.
Mattias Svensson, som har skrivit SvD-texten, är något på spåret när han skriver; ”…sanningslidelsen blir en av de mänskliga egenskaper som kommer att värderas högre i framtiden”. Lidelse och sanning är egenskaper som gör att människor vänder sig mot och tar till sig kommunikation. Till exempel visar Daniel Kahnemans forskning att det skapas flyt när något känns sant, och passion tillhör de uppskattade känslor som underlättar för människor att acceptera ett budskap.
Kreatörer och marknadsförare som med själfull kommunikation väcker känslor som välkomnas av sin mottagare kommer att fortsätta att vara vinnare. Det kräver talang, lyhördhet och att lägga ner sin själ i texter som skrivs, det vill säga förmågor som även den mest avancerade maskin för alltid kommer att sakna.
Fredrik Wallner
Partner och medgrundare av Moodscores
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.