måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

AI-verktygen gav mig min hittills största existentiella käftsmäll

Publicerad: 21 mars 2023, 10:10

Oscar Bauer Foto: Bild av Myheritage AI motor ’Oscar som actionfigur’

”Vad hände med att våga ta den där smärtfyllda resan. Den gör ont, den kan ta tid, den är absolut inte alltid lönsam, men ibland när man slemmig spottas ut på andra sidan, är det så värt det.”, skriver Identity Works creative director Oscar Bauer i en krönika.

Ämnen i artikeln:

NyheterIdentity WorksAIArtificiell intelligens

Gustav är på min shitlist.

Det är inte hans fel, men han får ta smällen eftersom han så fint presenterade min hittills största kreativa (och därmed existentiella) käftsmäll. 

Det var en tisdagsmorgon, som jag minns det, då en av våra genier Gustav i all välmening hade en dragning om DALL-E, Midjourney och liknande AI-verktyg. Jag hade en liten aning om ämnet och kände att, det här blir kul. Vad som hände de följande 60 minuterna är lite suddigt och var inte vad jag hade tänkt mig. För första gången i mitt medellånga liv så ser jag Terminator och Matrix på hornhinnan, och tror på det. Huvudet brinner och tillslut är dragningen över. Jag tar på mig jackan och mössan, och rör mig mot dörren då jag märker att jag är helt själv.

– Vad gör ni? Varför går ni tillbaka till era platser! Vafan, vi ska väl gå hem och försöka sälja lägenheten till underpris, hitta en fallfärdig stuga med odlingsbar mark? Jag har ju jackan på mig. Varför sätter ni er som att inget hänt?

För er som undgått vad detta AI-monster är så kommer en snabb synopsis. Du sitter vid din skärm, på din valda AI-genererings sida vare sig det är bild eller text. Där matar du in en så kallad prompt som kan bestå av allt från ett till en massa ord, som då dessa verktyg på något sätt ska illustrera eller skriva ut. Efter det trycker du enter (eller tar det röda pillret). Sen kommer mörkret. 

Jag börjar fundera på om det kanske är dags att uppfylla en gammal dröm om att utbilda mig till arkitekt. Men tanken har inte hunnit lägga sig innan jag går in på Midjourney och matar in ”concrete and cortene architecture with big glass openings” och trycker enter…

Men jag målar ju och det är väldigt ospecifikt och ofta abstrakt så det går väl att äga tänker jag. Jag skriver ”abstract painting with black outlines” - enter. Svaret puttar mig djupare ner, och för att försäkra att det inte bara är jag så, som övning lägger jag upp det på Instagram där mina målningar bor och vips, mest likes. På den posten fick jag en kommenter från en vän som tänkte att man kan ju mata in en prompt och sedan handmåla av resultatet. Och ja det kan man ju, men man kan också göra colour by numbers, eller? Tappar vi inte ägarglädjen, skaparglädjen?

Ni må tycka det låter cynisk. Japp, det är för att det är det.

Diskussionen går varm på kontoret och runt i branschen om att det är ett bra verktyg i olika steg, och DET ÄR DET. Det är jättebra. Det är inte det som är problemet för mig. Jag stör mig redan på modeflugor och verktyg som låser (eller löser) den oförklarliga härligheten och smärtan av att vara kreativt lagd. Alla dina problem är en Pinterest-sökning bort eller numera om du är savvy en prompt. Men är det det vi vill? Vill vi vara en prompter? Vad hände med att våga ta den där smärtfyllda resan. Den gör ont, den kan ta tid, den är absolut inte alltid lönsam, men ibland när man slemmig spottas ut på andra sidan, är det så värt det.

Hela mitt väsen är på gott och ont drivet av kreativitet. Och dessvärre besitter jag inga andra talanger (vilket vi inte gräver djupare i tack). Och ja, vi har några goda år på oss och det är ett verktyg som är lika fantastiskt som skrämmande…

Men vad händer när den så kända och omtalade exponentiella kurvan likt en gasell, springer ifrån oss och vi kan prompta in en varumärkesplattform och få ut en, nej förlåt tre förslag på visuell identitet. Och funkar inte någon av dem så tryck bara enter igen och se tre nya presenteras. Vi behöver ju inte ens göra plattformen för det har ju GPT-fixat. Sedan kan vi ju bara loopa alltihopa. Chat GPT-matar Midjourney och Midjourney matar GPT (en bild säger mer än tusen ord osv). 

Till slut blir vi tvungna att som när filter kom på Instagram skriva ‘Identity no AI’ eller ‘Illustration no AI’ eller t.o.m ‘varumärkesplattform no AI´. Benzo tack.

Nej, nu ska jag skärpa mig lite. Dessa nya verktyg är förunderliga och kan skapa fantastiska saker, med rätt person bakom tangentbordet. Det är tur att det finns så många fantastiskt nyfikna och drivna personer på byrån som redan har skapat massa superintressanta uttryck med en solid strategisk grund. Detta har lett till att AI är på god väg att bli en självklar lösning för oss, i fall då det passar. Inte ersätta utan komplettera. Och vi sitter ju alla här i samma båt, så nu får vi kanske prata bredare än vanligt i lilla dammen. Och för övrigt kan vi väl inte låta de ‘smarta’ (nördarna) äga vår arena. Än så länge kan AI inte producera utan att vila på vår gemensamma kreativa output (än)

Jag lämnar er med en liten sammanfattning av vad AI-generatorer är. Skriven av ChatGPT med prompten - Sammanfatta AI-generatorer likt Midjourney och ChatGPT som om det vore en dikt av Bruno K Öijer

Ur maskinens djup,
texter skapas upp.
Midjourney och ChatGPT,
ordens vävare utan svep.

Deras hjärnor av elektron,
algoritmer deras kron.
Från datakällors ocean,
texter fylls med en ny dimension.

Som Bruno K Öijer förr,
de utmanar vad vi tror.
Förvånar, informerar, provocerar,
AI-generatorer som inte stannar.

De har sin egen stil,
och fyller en tomhet med sitt spill.
Djupa, roliga, eller vackra,
texter skapas utan hacka.

Maskinen är en poet,
som ord från sitt inre låter flöda.
Midjourney och ChatGPT,
ordens vävare utan svep.


Oscar Bauer, creative director Identity Works. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev