Opinion
Akavia: ”Kollektivavtal är kommunikationsbranschens gyllene biljett”
”Vi på Akavia är de första att applådera – men två frågor hänger i luften,” skriver Katarina Gold och Joseph Borenstein på Akavia angående branschorganisationernas initiativ Comm To Act.
Publicerad: 9 maj 2023, 07:24
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Katarina Gold och Joseph Borenstein, Akavia.
Foto: Angelica Lönnberg Gavazzeni
Det är med glädje vi ser hur Sveriges Annonsörer, Sveriges Mediebyråer, Sveriges Kommunikationsbyråer och IAB Sverige nu växlar upp arbetet med Comm To Act, ett samarbete för att bidra till FNs globala mål för en bättre värld. Vi på Akavia är de första att applådera den höga ambitionen och säga: räkna med oss, vi är med!
135 000 akademiker, däribland tusentals inom reklam, kommunikation och media har valt att investera i ett fack- och professionsförbund som bidrar till att fler organisationer transformeras till moderna, hållbara och framgångsrika verksamheter. Viljan och förmågan att ta ansvar och bidra till det större sammanhanget är stor och Comm To Act matchar det många i branschen drivs av.
Men två frågor hänger i luften. Hur många av de byråer som ingår i de berörda branschorganisationerna uppfyller initiativets ambitioner genom att erbjuda sina medarbetare kollektivavtal? Och hur kan skräddarsydda branschavtal som stärker byråernas långsiktiga lönsamhet och förverkligar Comm To Acts ambition se ut?
Comm To Act består av två delar: initiativet ”Planet” som ska bidra till gröna omställningen samt initiativet ”People” som syftar till att öka medvetenheten om social hållbarhet. Inom ”People” verkar de medverkande organisationerna och byråerna för att ”skapa arbetsplatser och jobbsammanhang där folk trivs samt får möjlighet att utvecklas och håller länge, både som kollegor och som människor”.
Stress och en utmanande arbetsmiljö är faktorer som gör att alla med branscherfarenhet vet att initiativ som dessa verkligen behövs. Inte minst för att behålla och rekrytera talanger: framtidens konkurrenskraft bor i förmågan att matcha människors värderingar och prioriteringar i livet. Gamla belöningsmodeller, välpreppade kontor och kreativa miljöer är otillräckligt, även i reklam- och kommunikationsbranschen. Comm To Act visar att framtiden kräver stora och uthålliga insatser.
Likt triss-lotten som ger vinst vid tre kommer framtidens byråer behöva visa sitt sociala arbete av tre anledningar:
• För att kunna behålla och attrahera kompetens.
• För att möta upphandlingars skallkrav. Pågående utrullning och utveckling av EU:s taxonomi kommer ställa helt nya krav på byråernas uppdragsgivare och därigenom indirekt på byråerna. I nya direktivet om företags hållbarhetsredovisning (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) kommer kraven utvidgas till att omfatta samtliga stora företag och samtliga börsnoterade företag inom EU.
• För att kunna vinna pitcher hos kunder som backas av tillväxtinvesterare och kapitalmarknaden. Innovativa och hållbara lösningar attraherar investerare men hållbarhetsperspektiven förväntas vara fullt integrerade i varje del av bolagets strategi och verksamhet, det kommer utan tvekan synas tydligt i framtidens pitcher.
Det är helt enkelt affärskritiskt. För byråer utan kollektivavtal kommer det krävas stora insatser och resurser för att kunna uppvisa jämförbart systematiskt, trovärdigt och dokumenterat arbete för goda sociala förhållanden. De byråer som har kollektivavtal kommer automatiskt kunna checka av många av boxarna, även om kollektivavtal i sig inte är ett krav i upphandlingen. Syftesdrivna budskap och initiativ måste backas upp av verkstad och lanseringen av Comm To Act är ett utmärkt tillfälle för branschen att gå från ord till handling.
Vi bjuder därför in Sveriges Annonsörer, Sveriges Mediebyråer, Sveriges Kommunikationsbyråer och IAB Sverige – och deras medlemmar – till en framtidsorienterad dialog om hur skräddarsydda avtal kan bidra till en hållbar arbetsmiljö och kommunikationsbransch. Kollektivavtal som är anpassade efter branschens förutsättningar, affärslogik och ambition är er golden ticket. Använd den!
Katarina Gold, kommunikations- och marknadschef på Akavia med över femton års erfarenhet från olika roller på kundsidan.
Joseph Borenstein, enhetschef kommunikation och varumärke på Akavia med över tio års erfarenhet från olika roller på byråsidan.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.