Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"Aldrig okej att använda sexistisk gerillamarknadsföring"

Publicerad: 28 april 2017, 14:31

Foto: Gabriella Kepinski

Byråernas tid är knappast förbi. Tro det eller ej, sexistisk gerillamarknadsföring passar inte alla varumärken, skriver Amanda Oxell, grundare av Annonsrådet i en replik till Marcus Hanser.


Ämnen i artikeln:

Marcus HanserAmanda OxellAnnonsrådetOpinion

Marcus Hanser skriver i en debattartikel här på Resumé att byråernas dagar snart är räknade. Nu är det kört för oss alla. Det är förvisso lite oklart vilka byråer han faktiskt syftar till (reklam, medie, digital, PR eller kanske hela högen), men jag känner mig som sociala medier-strateg på mediebyrå trots allt lite nödgad att svara.

Som bevis på att slutet är nära använder Marcus Hanser klippet som blev viralt för några dagar sedan – det med Club Privé-bilen och den lilla pojken på cykel som besatt av tuttar och rumpor smäller in i en vägg. Han menar att om man kan få en sådan räckvidd och ett sådant engagemang genom en amatörvideo så finns det i framtiden ingen anledning för kunderna att lägga en miljon på en byrå när de istället kan ringa killen (för det måste förstås vara en kille) som tog fram det här klippet och betala honom hundra kakor för hela kalaset och på så sätt upprepa succén(?).

För att något ska bli viralt krävs ett antal komponenter, där vissa är konstanter och vissa är utbytbara. Man väljer för det mesta att jobba med grepp som humor, känslor och provokation. Och man måste alltid ha timing, arbeta med fingertopparna och vara trendkänslig.

Och allt detta gör byråerna redan idag. Jag själv arbetar på ett konto inom FMCG där kreatörerna på reklambyrån tar fram helt fantastiska koncept som blir vilt delade och kommenterade. Det gör mig lycklig i själen att se hur duktiga och smarta kreatörerna är och hur mycket målgruppen (och folk utanför den) uppskattar det de gör.

Så. Skillnaden mellan det en Privé-kille gör på volley och det en byrå gör, är att byrån alltid har kundens faktiska affärsmål som underlag i arbetet med sociala medier. Både långsiktiga och kortsiktiga målsättningar. Man följer en strategi som är satt för att leverera vissa resultat under vissa perioder och optimerar och analyserar resultaten direkt och över tid. Mäter mot försäljningssiffror, skruvar och kör igen.

Det finns en miljon anledningar till varför Privé-killen aldrig skulle kunna leverera en lyckad reklamkampanj för en riktig kund. Den största och viktigaste anledningen är denna; "han" är Privé-killen, han har bara lyckats skapa något viralt med hjälp av nakna tuttbrudar och barn. Tro det eller ej, sexistisk gerillamarknadsföring passar faktiskt inte varumärken, om de inte är i porrbranschen.

Jag var en av de som "tävlade i att uppvisa godast moral" när det här klippet började florera i sociala medier. För er som inte vet så mycket om det här klippet så var det alltså från början ett försök av Mericon Music Group att marknadsföra den gamla idoldeltagaren Ida da Silvas nya singel. En anställd på skivbolaget la upp det iscensatta klippet med den lilla pojken som stirrade på tuttarna och rumporna, och i slutet lade han till en länk som ledde till da Silvas nya låt. Finns bara ett ord; sunkigt.

Annonsrådet har redan fått klippet borttaget från flera källor på Instagram och Facebook och det är anmält till Reklamombudsmannen för avsaknad av annonsmärkning och upprätthållande och förstärkande av förlegade sexistiska könsstereotyper.

Summering: Sexistisk reklam är aldrig okej, även om den blir viral och är förklädd i humor, och det här klippet skulle aldrig någonsin ta hem 100-wattaren.

Amanda Oxell
Sociala Medie-strateg Maxus
Grundare Annonsrådet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.