Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

All of us nyårskarameller: Här är de bästa mångfaldsinitiativen 2020

Nätverket All of us guidar dig till 2020 års bästa initiativ i mångfaldens anda.

Publicerad: 28 december 2020, 13:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Roshanak Fatahian, Nicole Kavander och Canan Yasar är grundare av mångfaldsnätverket All of us.


Ämnen i artikeln:

All of us

Det här året har minst sagt varit speciellt och ett vi kommer att minnas för alltid. En pandemi som präglat och påverkat oss alla men som också förtydligat de klyftor som finns i samhället. 

Klyftorna som synliggjordes än mer med Black lives matter som tog fart och de miljoner svarta rutor som spreds över sociala medier. Tyvärr har vi inte sett så många göra mer än att posta en svart ruta, men med 2020 snart bakom oss hoppas vi att frågan om mångfald och inkludering prioriteras ännu mer och att vi ser fler förändringar under 2021. 

LÄS MER

Varumärkena som la upp en svart ruta på Instagram – så vit är deras tidigare kommunikation 

Experterna: Detta krävs för att varumärken ska bli trovärdiga i mångfaldsfrågan 

Vi har samlat 2020 års bästa initiativ i mångfaldens anda som förtjänar att hyllas lite extra. Här listar vi de utan inbördes ordning:

– People of Film lanseras. En plattform med filmarbetare i hela Sverige som består av personer som blir rasifierade och är aktiva inom film. Bakom initiativet står Hawa Sanneh, David Nzinga och Susanne Tiger tillsammans med BR•F (B-Reel Films). 

– Rättvisaren som genom rapporten visade att reklam fortfarande visar en enhetlig bild på att man behöver vara ung, vit och smal. 

– Alexander Bard blir cancelled. Han blev inte cancelled under 2017 års #metoo-våg med sina grova misogyna uttalanden men i år fick Mediesverige äntligen nog. 

– Guldbaggen inför mångfaldskrav. Oscarsgalan började med att införa ett mångfaldskrav och Filminstitutet tog efter med att införa det för Guldbaggen i kategorin bästa film.

– Produktionsbyrån Meraki. 2020 föddes en ny produktionsbyrå med kulturen i fokus. Musikvideos för Dree Low, Jireel, Wintina, Asme och Yasin görs på löpande band – snälla ge oss mer!

– Sthlm Open blir :Part. På grund av pandemin var det nästintill omöjligt för ungdomar i Stockholm att ha sommarpraktik. De gick emot strömmen och vände till att bli ett ännu större talangnätverk för unga vuxna som även etableras internationellt.

– Berghs School of Communication inför kursen inkluderande kommunikation som obligatorisk för samtliga heltidsstudenter. Vi ser fram emot den kunskap och perspektiv nästa generations kommunikatörer har!

– Studio Halebop. Istället för P1:s homogena lineup på sommarpratare kan man lyssna på fantastiska berättelser från Paul Edwards, Parham, Nadia Kandil, Alix Ndegeyinka, Loui Sand och Janice

– Grammis inför Soul/RnB kategori. Grammisgalan saknade kategorin Soul/RnB vilket innebar att artister inom genren fick söka sig till pop eller ingenting alls för att ha möjlighet att vinna pris.

– Inkluderande co-creations där vi ser bland annat Jotex samarbete med Iman Asry, Bröd och Salts samarbete med Camilla Hamid och Seinabo Seys kurering av StyleBy. Kampanjer som skapar plattformar för fler typer av uttryck, på ens egna villkor. Det är där man inkluderar på riktigt och vi hoppas att det fortsätter!

– Cancerfondens reklamfilm ”Tillsammans igen”. Inte ett öga torrt. En spridning bland helt nya målgrupper. Personer som aldrig någonsin delar reklamfilmer spred denna som en löpeld. 

– DIK:s mätning av mångfald i de kreativa branscherna. Fram tills vi faktiskt är representativa behöver vi mäta var vi är och hur vi ligger till. 

Det vi ser är i denna lista är förändringar i strukturer, verktyg som skapar förståelse, närmare vägar till inkludering och fler typer av skildringar både av och med personer som blir rasifierade. Vi hoppas att detta inte är en trend och uppmanar fortfarande alla som postade en svart ruta den 2 juni 2020 att agera och förändra. För tillsammans kan vi göra skillnad på riktigt. 

Gott nytt år!

Vi ser fram emot ett 2021 där mångfald och inkludering fortsätter vara på branschens agenda.

Roshanak Fatahian
Nicole Kavander
Canan Yasar

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

All of us

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.