Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Alla har en idé om vad en idé är

Publicerad: 14 januari 2021, 13:39

Perniclas Bedow driver den mångfaldigt prisbelönta designstudion Bedow.

Med anledning av att Resumé nyligen lanserade kategorin ”Idé” i Månadens kampanj ställer sig Perniclas Bedow, grundare av designstudion Bedow, frågan hur en idé egentligen ska definieras och vilken roll de spelar i hans eget skrå.


Ämnen i artikeln:

Bedow

Bra idéer, dåliga idéer, halvdana idéer, galna idéer och smarta idéer. Förutom ordet kreativitet så är nog idé det ord som används mest frekvent i vår bransch och vi har en outtalad överenskommelse om att idéer är överordnat det mesta. Nu startar Resumé tävlingskategorin Idé, men vad är egentligen en idé?

I hela mitt yrkesliv så har design- och reklambranschen talat om idéer. Ordet har en uppsjö av synonymer: uppslag, tanke, impuls, förslag, innovation, påfund, uppfinning, vision, plan, koncept, utkast, föreställning, begrepp, uppfattning, syn, åskådning … och så vidare. Men alla dessa synonymer gör betydelsen än mer diffus och jag har länge funderat på hur man på ett enkelt sätt kan beskriva vad en idé är.

I podcasten Grafisk design, som jag och mina kolleger på Bedow gjorde för ett par år sedan, frågade jag en gäst om denne kunde formulera vad en idé var. Hen svarade att ”en bra idé, det är något man kan förklara för kunden över telefon”. En annan gäst svarade under promenaden från poddstudion att denne inte kunde ge ett direkt svar utan bad att få tänka på frågan. Efter en veckas fnulande fick jag återkoppling via sms att ”en idé, det är det tidigare otänkbara”.

Jag googlar. Wikipedia säger att ”en idé är en tanke som ger en första överblick eller utgångspunkt över ett visst område eller resonemang”. En mellanstor PR-byrå menar att ”en idé är något bärande och anpassningsbart”. En föreläsare om kreativitet berättar att ”en idé är när en människa tar två tidigare saker och parar ihop dem på ett nytt sätt”. Frågar du tio personer så får du helt enkelt tio olika svar.

Efter att själv ha använt ordet frekvent genom åren så har jag tvingats fundera över vad det är jag egentligen menar när jag säljer detta lilla, men högaktade ord. Det bästa jag kommit fram till är att en idé är ”en vision av en lösning på ett definierat problem”. Den definitionen sågades visserligen på stående fot redan 2017 av poddgästen som tyckte att en idé var ”det otänkbara”. Men jag vidhåller, så länge vi håller oss i den här kontexten, så tycker jag nog att den funkar: en idé är en vision av en lösning på ett definierat problem.

Med det sagt ska det bli intressant att se vad tio jurymedlemmar i Resumés nya tävlingskategori ”Idé” kommer premiera under året. Inte minst ska det bli kul att se om min egen gren design kvalar in – en allt bredare disciplin som genom åren lutat sig mot estetik, men som i dag drivs av idéer.

Perniclas Bedow, grundare av designstudion Bedow

Ämnen i artikeln:

Bedow

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.