Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Almedalen blottlägger att det sociala geniet inte existerar

Publicerad: 5 juli 2017, 07:58

Simon Strand är krönikör i Resumé.

Almedalen är fyllt av så kallade "sociala genier". Simon Strand ifrågasätter om några sådana egentligen finns.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenSimon StrandAlmedalen 2017

Under Almedalsveckan blir det särskilt tydligt att ingen är socialt ofelbar. När man har börjat tänka på det är det svårt att sluta – det är svårt att ha en interaktion som bara flyter på. De flesta samtal haltar och snubblar, även för de många påstådda sociala genier som befinner sig i Visby.

Jag har ibland fått höra att jag är hyggligt socialt begåvad men under Almedalsveckan känner jag mig oftast snarare socialt värdelös. Kanske är det den stora mängden möten som gör att man känner sig konstant felstämd för att göra ett rakt igenom solitt intryck på människor. Man orkar inte – det kräver för mycket geist och fokus för att vara görbart.

Det är många saker som kan gå fel under en konversation i Almedalen. Först ska båda personerna minnas huruvida de har setts tidigare eller inte – om inte den ena personen är osäker på omständigheterna kring detta så brukar det vara den andra. Sedan ska samtalet inledas: antingen genom att ställa de vanliga kontrollfrågorna (när kom du hit? vad gör du här?) som alla är pisströtta på att svara på, eller så hoppar man över dem men det har sina nackdelar det med, för det kan vara bra att ha lite bakgrundsinformation om den andres närvaro för att inte prata förbi varandra i det fortsatta samtalet.

Sedan ska man mötas på en gemensam frekvens energimässigt. Spännvidden är stor i Almedalen; vissa är så entusiastiska och proffstrevliga och andra så dränerade på energi och blasé att chansen att man hittar någon slags samklang är mycket låg.

Att skapa ett unikt samtal är svårt. Frågorna och samtalsämnena överlappar varandra på denna överfulla arena. Skämten är sämre än vanligt. Folk är för trötta för att orka vara roliga på riktigt.

Det finns en del påstådda sociala genier här i Visby. Människor som är omvittnade "supernätverkare" och "proffsminglare" – påståenden som i verkligheten inte stämmer eller så stämmer de alldeles för väl, vilket är jobbigt det med.

Frågan är om någon här i Visby passerar igenom nålsögat där man på samma gång lyckas med att inte vara för full, att inte vara för nykter, att inte vara för till sig när man träffar en känd eller mäktig person, är uppriktigt intresserad, inte för utstuderad men inte heller för osorterad i tanken, hittar relevanta och nyskapande samtalsämnen och är rolig och intressant på samma gång.

Almedalsveckan blottlägger att det sociala geniet nog inte existerar. Alla är lite konstiga, alla har sina egna sociala fel och brister. En av mina är att jag ständigt pendlar mellan att vara för uppmärksam på detta sociala gnissel å ena sidan och att vara för disträ för att vara närvarande i samtalet å andra sidan. Det är inte lätt att göra rätt här i Almedalen.

Simon Strand
Pr-konsult och grundare av 500

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.