Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Angående det senaste utspelet från IF Metall

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:17


Fråga:

Angående det senaste utspelet från IF Metall.
Bör jag som grafiker vara orolig för att resten av fackföreningsrörelsen anamar förslaget om sänkta löner för att få behålla jobben? Och är de frågor facket alltid slagit sig för bröstet om att slåss för verkligen relevant? Det fackliga löftet är och jag citerar från boken Löftet: "Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin och under några omständigheter arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra. Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav!". Jag räknar med att facket står starkt och inte ger efter för kapitalets påtryckningar i tider som dessa. Eller ger det utspel som gjorts av IF Metall ytterligare näring åt de människor som säger att de tänker lämna facket i en redan hårt ansträngd medlemssituation.

Svar:

Grafiska Fackförbundet Mediafacket har inga som helst funderingar på att gå med på några tokiga lönesänkningsförslag. De arbetsgivare jag pratat med är inte heller några större supportrar till att försämra de anställdas konsumtionskraft. I tider som dessa löser man inte den vikande konsumtionen genom att reducera den enda inkomst som normallöntagrna har. Det finns dock ett fåtal företag som bryter mot ingångna avtal och sänker lönerna utan förbundens vetskap. Det är därför viktigt att folk tar sitt ansvar som är fackligt organiserda och informerar sina förbund om dessa avtalsbrott. När det gäller Metalls "sänkning" har man dock inte sänkt lönen per timme. Man har öppnat för lokala förhandlingar om arbetstidssänkningar dock max 20% av tiden. Vi skulle slippa alla typer av såna här framtvingade lösningar om vår regering tog sitt förnuft till fånga och såg över a-kasseersättningen. Jag vill poängtera att mitt uttalande rörande regeringens ansvar i frågan inte avspeglar en oppositionell support av gammal vana eller tradition. Eftersom jag är anställd av medlemmarna i Grafiska Fackförbundet Mediafacket har jag till huvuduppgift att se till deras bästa på arbetsmarknaden. Mitt uttalande kommer sig av att nuvarande regering gör ett dåligt jobb när det gäller att säkerställa en bra utveckling för löntagarna i Sverige.... D.v.s. mina uppdragsgivare.

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.