Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Äntligen har vi fått rösträtt

Publicerad: 16 april 2009, 12:07

2010 fyller TV4 20 år. Vi får då handla på systemet. I år fyller vi 19 år och eftersom vi uppnått den sprudlande åldern av 18 år får vi gå och rösta i Europaparlamentsvalet den 7 juni. Vi är vuxna, äntligen! Vi har fått rösträtt!


Ämnen i artikeln:

Gunnar Gidefeldt

Gunnar Gidefeldt

Vi har också fått rätten att visa åsiktsreklam i TV4-Gruppens kanaler. En annan typ av rösträtt.

En märklig debatt har utvecklat sig kring åsiktsreklam i tv sedan vi skickade ut ett brev till alla riksdagspartier där vi informerade om den nya ordningen - att det nu är tillåtet att nyttja TV4-Gruppens tv-kanaler för åsiktsreklam.

Debatten har bland annat handlat om ett initiativ taget av ett av partierna om att ”bojkotta” tv-mediet som budskapsbärare för reklamen. Vilket skälet var förstod vi inte riktigt. För det var tydligt, efter att ha pratat med alla riksdagspartier, att verktygen som används för att få ut budskapen är information, debatt, pr och marknadsföring.

Dock verkade det på vissa håll finnas en rädsla för mediets genomslagskraft. En paradox av stora mått. Man vill skrika högt, men inte ”jättehögt”. I alla fall inte i tv. Men vad är då skälet till att en miljard affischer sätts upp i hela Sverige inför varje riksdagsval? Är inte målet där att just skapa stor genomslagskraft? Om än på ett väldigt ålderdomligt sätt.

Det fanns också en oro för att mediet skulle öppna dörrarna för rena smutskastningskampanjer. Att tv-reklamen skulle göra den politiska reklammiljön mer lik den amerikanska, med påhopp och personangrepp som återkommande inslag. Det är också ett märkligt påstående. Det skulle ju vara samma personer som står bakom kampanjerna i tv som i de medier som används i dag. Och det är ju de politiska partierna själva som sätter den agendan, vad som ska förmedlas och hur, inte tv-kanalerna. Som sagt, en märklig debatt.

Vi har sedan dess träffat alla riksdagspartier och det är med stor glädje vi kan berätta att det tagna initiativet om bojkott föll platt. Nästan alla partier har i våra möten visat en helt annan inställning till tv-reklam. Att den, ur flera perspektiv, är intressant som reklambärare.

Att få en till möjlighet att få ut sina budskap, med de unika egenskaper tv-mediet besitter, är ett skäl. Att skapa ökat intresse och debatt kring politiken generellt och de politiska partierna är ett annat. Att partierna också ser att tv-mediet har en räckvidd som inget annat medium i Sverige i dag besitter, är ett tredje.

Det kom till och med upp diskussioner om mediaval utifrån demokratiska perspektiv. Att det är en plikt att göra budskapen tillgängliga för alla, inte bara för dem som har råd att prenumerera på en morgontidning eller bor på en plats där man har möjlighet att se utomhusreklam.

Det känns nästan lite högtidligt att få vara med om tiden då politisk reklam, och därigenom åsiktsreklam, på allvar gör entré i tv-mediet. För det kommer den att göra, redan nu till valet den 7 juni.
Håll utkik i rutan, för ett par veckor innan valdagen kommer åtminstone ett par partier visa sin tv-reklam i TV4!

Gunnar Gidefeldt
Kommunikationsdirektör TV4-Gruppen

Håller du inte med Gunnar Gidefeldt? Mejla ditt svar till Tobias Rydergren.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Gunnar Gidefeldt

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.