Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Är 1 april inställt – eller behöver vi akut lite humor nu?

Publicerad: 28 mars 2022, 08:14

Kan vi skämta med varandra den 1 april i år..!? Är det verkligen lämpligt?
Eller, vänta… Frågan är kanske felställd, skriver Vinters pr-strateg Ronny Olovsson.


Ämnen i artikeln:

NyheterRonny OlovssonVinterAprilskämtUkrainakriget


Vi har just genomlevt lite drygt två år av pandemi, i skuggan av larmen om klimatkollapsen, med instick av politisk populism som polariserat alla typer av samtal och gjort fakta till en åsikt.

Och nu, kriget i Ukraina. Kanske början på ett tredje världskrig… Det är så många allvarstyngda lager av verklighet att det är svårt att ta in vad 20-talet så här långt har bestått av. Har en läggning för lätt depressiv livssyn är det inte svårt att hitta mörker och hopplöshet att vältra sig i.

Kanske är det tvärtom nu, 2022, som vi mer än någonsin behöver något att le åt, få skratta lite med skämskudden nära till hands… Jag är gammal nog att minnas Alan Aldas karaktär Hawkeye Pierce i tv-serien M*A*S*H. Som tröttkörd kirurg på ett fältsjukhus i Korea under brinnande krig gav Alan Alda ”galghumorn” ett ansikte. Humorn som ventil. Som absurd distraktion. Människor som befunnit sig i verkligt skarpa situationer har ofta vittnat om hur humorn hjälpte dom att bibehålla någon form av balans. Någon form av sans. Som om att det där skrattet faktiskt läkte ut något mörkt inom oss. Om så bara för en stund.

Jag gissar att oron att trampa i klaveret (en annan ålderdomlig referens, googla) kommer att vara så stor att snart sagt alla lär avstå april-skämt i år. Att lydigt sitta tyst är det mest politiskt korrekta. Då riskerar man inget. Men, tänk efter, kommer vi att stå ut? Kommer vi överleva allt allvar om vi inte längre får skratta? Är det inte tvärtom nu vi behöver ett förlösande magskratt åt något verkligt genuint trams. Ni vet, något uppenbart harmlöst galet.

Jag känner så själv. Jag letar Grotesco- och Klungan-sketcher på youtube. Skrattar lite i skymundan åt Feta-skämt och tjuriga gubbar som gormar om damidrott. Kanske är det nu, 2022, vi behöver april-skämten mer än någonsin. För att dika ur lite av våra inre myrmarker av dystopisk ångest…

Jag tänker i varje fall så. Jag kan ha fel, men jag har därför lanserat tre olika potentiella aprilskämt åt tre väldigt olika kunder. Så otroligt tramsiga att de borde locka till skratt – och vara ofarligt uppenbara.

Om de realiseras avgör förstås inte jag. Vi får se. Men jag håller tummarna. Och, visst, vi ska inte gå lika långt som Hawkeye Pierce som utmanade allt som fanns, men även inom det mer harmlösas gräns går det givetvis finna finurlig humor och förlösande skratt. Om det nu är tillåtet att göra det, skratta alltså. Vad säger Tegnell? Eller Greta? Vem kan avgöra om vi får skratta i år?

Ronny Olovsson, pr-strateg Vinter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.