onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Är det fortfarande viktigt att vara populärast i klassen?

Publicerad: 12 maj 2021, 08:04

Efter larmen om de misstänkta övergreppen i Paradise hotel valde Discovery att ställa in sändningen av Ex on the beach.

Foto: Dplay

Reality-programmen reproducerar många av högstadiets värsta tankegångar. Vad är det egentligen som gör att både tittare och varumärken fortfarande vill hänga med den populäraste tjejn i klassen? Det frågar sig Resumés bloggare Ricki Petrini.

Ämnen i artikeln:

Paradise Hotel

Många utav oss ser tillbaka till högstadiets utfrysningskultur, med inslag som val av lag på gympan, årets lucia och snyggast i klassen, med vånda och skräck. Ändå omfamnar vi tv-format som Paradise Hotel, en hittepå-skildring som serverar ”populäraste killen i klassen” till huvudrätt. Jag ställer mig frågan: Varför vill vi tittare, och framför allt varumärken, fortfarande hänga med den populäraste tjejen i klassen?

Svaret är enkelt – stjärnstatus. Vi tycks leva i en kultur som hyllar popularitet och vinnarlag. Och när man tittar på medieutbudet i tablå-TV 2021 så undrar jag om vi någonsin lämnade den horribla tegelbyggnaden som kännetecknade högstadieåren.

En högst vanlig vardagskväll med fjärrkontrollen i hand kan se ut så här. Beachhäng med lättklädda tjejer och killar i Paradise Hotel. Zapp. Chloé har en ångestattack i sin walk-in-closet i säsong 20 av Keeping up with the Kardashians. Zapp. En solbränd och muskulös blondin har sköljts i land i introt av Ex on the Beach. Zapp.

TV:s ratings talar sitt klara språk och intresset från oss tittare verkar aldrig sina på att se ännu ett par inoljade ben, svällande muskler och kurviga tjejer. Om de välfyllda reklampauserna var 15:e minut möjligen förstärker denna bild av populärkulturens estetiskt vinnande individer, så bör caset vara avgjort. Sex säljer, även 2021.

Smaskig och tillrättalagd reality-TV gör fortfarande succé i svenska hem och plånböcker. Vi tittare frossar glatt i oss de färgstarka inslagen med en aldrig sinande ström av nya deltagare. I utbyte mot denna visuella buffé stämplad ”eat all you can”, avbryts vi i frosseriet en gång i kvarten för att nyktra till en aning i sällskap av varumärken ”nära mig”.

Du undrar kanske vad vi tittare och varumärken egentligen har gemensamt där hemma i soffan? Jo, så här. Vi gillar båda att hänga med den populäraste tjejen i klassen.

Så plötsligt tvärstannar denna glada strandlek när nyheten om oegentligheter i paradiset når omvärlden.

Det var i början av maj som NENT pausade tittarsuccén Paradise Hotel efter larmen om misstänkta övergrepp. Konkurrenten Discovery var inte sena att haka på och ställde genast in tvillingformatet Ex on the Beach. På samma sätt som dessa två format påminner om varandra i solbränna, dryckesval och klientel, agerar de nu i skuggan av ett stundande mediedrev.

I lördagens extrasändning i Sveriges Radio kommenterade Discoverys kommunikationsdirektör Jessica Linnman valet att ställa in Ex on the Beach så här. ”Våra glasögon har förändrats. Vi tycker att det som var okej då inte är okej i dag.”

Hon tillägger dessutom: ”Vi gör det här av publicistiska skäl. Vi ser att det här är ett innehåll som just nu inte skulle tas emot på rätt sätt av tittarna.”

På den sistnämnda punkten håller jag med, inte så mycket för att jag har erfarenhet av kriskommunikation i tv-branschen. Utan av den enkla anledningen att jag vet hur det är att fortfarande hänga med fel gäng på högstadiet, när den coola tjejen plötsligt byter sida.

Däremot har jag svårt att hänga med i Jessica Linnmans första resonemang att ”Våra glasögon har förändrats. Vi tycker att det som var okej då inte är okej i dag.” Hur menar hon egentligen? Veckan innan larmet nådde stora massan sken ju solen precis som vanligt i Discoverys tillrättalagda paradis. De enda glasögonen som då erbjöds hade tonade spegelglas och visade upp kroppar inoljade med Hawaiian Tropic och hångel.

Kanske är det så enkelt att Discovery, liksom NENT, också kommer ihåg hur det är att missa när tåget går där på skolgården i åttonde klass. Jag får helt enkelt tolka det som att man nu vill byta sida eftersom skolan nu tröttnat på sin forna kung och drottning. Därför förklarar man nu det dråpliga som hänt med den allmängiltiga frasen ”vi tycker att det som var okej då inte är okej i dag”. Precis som den där gången när jag förväxlade siffrorna på Levi’s populära jeansmodell på 90-talet och kom till skolan med skämmiga 510:or istället för trendriktiga 501:or.

Vad tar vi då med oss av denna mediala U-sväng som fått både tittare och varumärken att omvärdera vilka man hänger med på fritiden? Rent metaforiskt känns det nära till hands att beskriva det som att solen inte alltid skiner, inte ens i paradiset. Mer konkret ser vi att vår uppkopplade och sammanlänkade samtid kan medföra oförutsedda effekter – inte bara på hur vi beter oss, utan också hur våra moraliska grundvalar totalt rubbas.

Vi har aldrig diggat tredjepartskakor, men vi frossar ändå glatt i oss dem så länge de är rumsrena. Vi tycker fake news-klimat i sociala medier är avskyvärt, samtidigt älskar vi den selektiva och fiktiva spegelbild som vi låter representera oss. Vi har i två årtionden varit hooked på hormonstinn reality, men plötsligt ifrågasätter vi formatet, både som privatpersoner och marknadsförare.

Därför är det rimligt att vi nu, lika skenheligt som luciaomröstningen i nionde klass, byter sida, från att stolt hänga med gäng A till att vända dem ryggen. Lika ombytliga som populistiska byter vi lag i hopp om att ingen ska minnas att vi en gång, under högstadiets allra jävligaste år, hängde med tjejen som aldrig blev vald till lucia.

Ricki Petrini, marknads- och kommunikationsdirektör, Mediekompaniet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev