Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Är det någon idé att vara med i något fackförbund?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:17


Fråga:

Jag jobbar som Webb-AD på ett större företag som inte har kollektivavtal. Jag gick med i sif för länge sedan, som heter unionen nu. Så nu till mina frågor...

1. Om min arbetsgivare inte har några kollektivavtal, är det någon idé att vara med i något fackförbund då?

2. Om du tycker det, är unionen det rätta fackförbundet för mitt yrke?

Svar:

Finns det ett kollektivavtal på arbetsplatsen SKA man vara medlem i det fackförbund som tecknat avtalet förutsatt att man arbetar under det avtalsområdet. Står man utanför facket eller tillhör ett annat fack än det som tecknat avtalet, kommer man inte bli korrekt företrädd i förhandlingarna som rör företaget. Skulle man vara medlem i "fel" fack har dock företaget skyldighet att kalla till förhandling hos samtliga inblandade fackförbund.
Exempel: Låt säga att ni är tolv personer som arbetar på företaget och det finns en som är medlem i Unionen två är medlemmar i Journalistförbundet, tre är medlemmar i Grafiska och resten är helt utan medlemskap. Då måste arbetsgivaren kalla samtliga inblandade fackförbund trots att det är Grafiska som är "avtalsbärande".  Grafiska har dock förhandlingsrätten på avtalsområdet vilket gör att de som är medlemmar i andra förbund får komma i "andra hand" när det gäller förändringar rörande företagets organisation. Skulle det inte finnas kollektivavtal på företaget är ändå arbetsgivaren skyldig att kalla berörda fackföbund till förhandling om det exempelvis skulle bli frågan om uppsägningar. Så svaret på din fråga blir.... Avtal eller ej... Ditt fack ska företräda dig!

Min uppfattning är att de som är kreatörer och medieproducenter, dock inte journalister, ska tillhöra Grafiska Fackförbundet. Unionen organiserar tjänstemän och har avtal som är anpasade efter den typen av anställningar.

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.