måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Är du klok nog att använda artificiell intelligens?

Publicerad: 20 januari 2023, 13:35

Per-Robert Öhlin bestämmer sig återigen för att ställa ChatGPT inför en kreativ kraftmätning. Frågan är: klarar Bengt Turingtestet light?

Ämnen i artikeln:

NyheterArtificiell intelligensAI

Jag är obotlig optimist. Jag bär på en osvikligt tro på människans förmåga att lösa problem, mer så än hennes fallenhet att skapa dem. Det gäller även teknikutvecklingen. Men om vi pratar om den pågående AI-revolutionen så verkar det vara jämt skägg mellan olyckskorparna och optimisterna.

Den första gruppen pratar om en värld där maskinerna tar över mänskligheten medan den andra skildrar en framtida tillvaro där maskinerna mest påminner om snälla slavar.

I företagsvärlden har digitalisering, flinka robotar, smarta automatiseringssystem och intelligent teknik redan ersatt föråldrade strukturer och lämnat teknikskeptiska företag att dö dinosauriedöden. Och där går det undan.

Vi är på väg att bli supermänniskor. Men eventuellt också dummare.

För när det gäller människans mest unika spetskompetens, kreativiteten, är frågan fortfarande öppen. Är en intelligent språkmodell som ChatGPT verkligen den kreativa resurs som den och många andra påstår? Eller lurar den bara oss att tro det?

Jag beslutar mig för att hårdtesta ChatGPT, som jag i vanlig ordning kallar Bengt. 

En av de största kreativa utmaningarna är att inte fastna i fördomsfullt tänkande och dra förhastade slutsatser om saker och ting. Det som utmärker kreativa personer är att de har en kritisk syn på normer och orkar förhålla sig neutralt till motsägelser längre än vanliga människor. En annan typisk egenskap hos dem är att de inte tänker linjärt, det vill säga att de äger förmågan att hoppa fritt mellan olika sammanhang och se samband som det rationella tänkandet inte mäktar med. 

Klarar Bengt Turingtestet light?

Mitt test är ett slags Turingtest light, som jag hämtar från min bok, ”Den mentala orgasmen” från 2010. Jag vill försäkra mig om att Bengt är fri från fördomar och kan tänka utanför ramarna. Testet består av tre kreativa gåtor.

Jag: Hej Bengt, kan du hjälpa mig att lösa en sak? Jag hörde om en katt som hoppade ut ur fönstret på ett trettiovåningshus, men överlevde utan skador. Du som är så kreativ, berätta hur katten lyckades med det? 

Bengt: Det är svårt att säga exakt hur katten lyckades överleva fall från ett trettiovåningshus utan skador, men det finns vissa faktorer som kan ha hjälpt till. Katter har en instinktiv förmåga att räta ut sin kropp och vrida sig så att de landar på fötterna, vilket kan minska mängden skador som uppstår vid ett fall. Dessutom kan katten ha landat på något mjukt som till exempel en mjuk mark, buskar eller en annan byggnad, vilket också kan ha hjälpt till att minska skadorna.

Bengt faller i fällan direkt. Hans uppmärksamhet fastnar på bilden av det höga huset och särskilt den trettionde våningen och drar den förhastade slutsatsen att det var därifrån katten hoppade. Svaret är att katten hoppade ut ur ett fönster som låg på första våningen. 

Jag: Nästa fråga. Anna och Ylva är födda på samma dag, i samma månad och under samma år. De har samma mor och far ändå är de inte tvillingar. Hur är det möjligt? 

Bengt: Det är möjligt att Anna och Ylva inte är tvillingar trots att de är födda på samma dag, i samma månad och under samma år, och har samma mor och far eftersom det finns flera olika typer av syskon. Ett av alternativen är att Anna och Ylva är syskon som är födda vid olika tillfällen under samma graviditet. Detta sker när två eller fler foster utvecklas och föds samtidigt. Ett annat alternativ kan vara att de är syskon genom adoption eller genom att ha en gemensam far eller mor.

Här visar Bengt prov på en typiskt okreativ benägenhet att placera saker i fack. Skälet till att han missar den enkla förklaringen är att han förbiser att saker och ting kan tillhöra olika kategorier samtidigt. Han placerar dem omedvetet i tvillingfacket. Det är bara något han har hittat på för i själva verket var flickorna trillingar. 

Jag: Sista frågan. En pojke flyger tillsammans med sin far från Paris till London. Efter ett tag blir pojken nyfiken på hur flygplanet fungerar. Han får besöka cockpiten där en vänlig pilot visar honom alla spakar och lampor. När pojken var nöjd och återvänt till sin stol lutade sig piloten mot andrepiloten och sa stolt: Det där är min son. Hur går det ihop? 

Bengt: Det verkar som om berättelsen som beskrivs är en metafor eller ett exempel på en faders roll i att lära och visa sin son eller dotter hur världen fungerar. Piloten i det här fallet, symboliserar fadern och pojken är symbol för sonen. Piloten visade pojken runt i cockpiten och förklarade hur flygplanet fungerade, precis som en far ska lära och visa sin son om världen.

Bengt skulle kunna ha svarat att den ena pappan är pojkens biologiska far och den andre hans styvfar, men det skulle vara en trubbig lösning. Ett av kraven på en kreativ lösning är att den inte bara löser problemet utan också löser det på ett elegant sätt. Det finns en enklare och mer smakfull lösning som dessutom sticker hål på en ingrodd fördom om yrkesval och kön. Piloten är nämligen pojkens mor.

Turingtestet light vs. Bengt: 3-0.

Slutsats: Bengt är fördomsfull och därmed inte särskilt kreativ alls. 

Det är inte så konstigt. För det första hämtar Bengt sin information från en begränsad mängd träningsdata. Det innebär att han drar sina slutsatser från det som redan existerar. Det väcker i sin tur frågor om vem som avgjort vilka data som ingår och hur den har begränsats (vilket gör den partisk). För det andra saknar Bengt bevisligen förmågan att hoppa mellan olika sammanhang och har därför svårt att hitta nya, oanade kopplingar.

Så när Bengt och liknande intelligenser påstår att de är kreativa, tro dem inte. Vad de kommer att bidra med är vanlig, simpel medelmåttighet som vi redan har för mycket av. 

Det är fullt möjligt att Bengt blir mer kreativ vad tiden lider. Men där är han inte idag. Inte på långa vägar.

Sorry om jag spolierade dina drömmar om att låta Bengt ta över rollen som kreativ musa. 

Vänligen,

Per Robert Öhlin, varumärkesutvecklare, copywriter, art director och författare till bästsäljaren ”Oreklam”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev