fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Är Guldägget en tävling i kreativitet eller i att ha rätt politiska åsikter?”

Publicerad: 26 november 2015, 13:15

Christoffer Dymling håller inte med Silla Levin.

Ska Guldägget avgöra vilka kampanjer som för samhället i en positiv riktning? Det ifrågasätter Christoffer Dymling, copywriter på King.

Ämnen i artikeln:

Silla LevinKingGuldägget

Igår offentliggjordes det att Silla Levin på Forsman & Bodenfors kommer bli årets Guldäggsjuryordförande. Ett citat i Resumé gjorde mig undrande. Hon säger:

"Som juryordförande vill jag inspirera till att vi som jobbar i den här branschen ska förstå vilket viktigt jobb vi har. Att kommunikation är en otroligt stark kraft och att vi tillsammans med våra uppdragsgivare kan använda den på ett positivt sätt som kommer hela samhället tillgodo."

Vid en första anblick låter ju detta positivt. Vem vill inte förändra samhället till det bättre? Kanske missförstår jag Silla men snabbt infinner sig frågan: vem är det som bestämmer vad som är en positiv förändring i samhället? Det behöver väl ändå utredas om guldäggsjuryn ska kunna göra sitt jobb utifrån dessa premisser?

Att det är positivt att Halebop jobbar mot mobbning kan vi nog alla hålla med om. Men vad tycker vi om att Oatly slår mot mjölk? Tycker vi att de bidrar till en bättre miljö eller tycker vi att de gör livet svårt för svenska mjölkbönder? Och tycker vi det är bra om en enhet som tävlar även bidrar till att stärka bilden av kärnfamiljens viktiga roll i samhället? Något som säkert många Kristdemokrater i vårt land tycker är bra. Eller tycker vi det är en bra om en enhet också har bidragit till att stärka bilden av svensk nationalism? Ökad vapenexport? Färre aborter? Mer kapitalism? Mer socialism?

Poängen är att vad man tycker är en positiv samhällsförändring självklart hänger samman med vilken politisk övertygelse man har. Nu tror jag visserligen att Silla och jag i stort är överens om vad en positiv samhällsförändring är men om jag har uppfattat henne rätt så verkar vi inte överens om vad Guldäggets roll bör vara.

Jag tycker inte att Guldägget ska belöna kampanjer som just jag och Silla tycker är politiskt rätt utan de som är kreativt mest nyskapande. Det är svårt nog att avgöra. Om kampanjen sedan hjälper till att förändra samhället till det bättre borde vara upp till andra att avgöra.

Det är inget fel med att vilja driva sin uppdragsgivares politiska agenda och kämpa för att försöka ändra samhället åt det håll man tillsammans tycker är rätt. Men om Guldäggsjuryn ska utse vinnare även på dessa premisser blir tillsättandet av dess medlemmar en snårig verksamhet. Hur garanterar vi till exempel objektivitet eller en representativ åsiktsfördelning? Så frågan blir om Guldägget verkligen är rätt arena för detta?

Christoffer Dymling
Copywriter, King

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev