onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Jakob Mjöbring: Är Wrexham och Manchester 62 content eller fotboll?

Jacob Mjöbring skriver om Wrexham, den walesiska klubben i gärdsgårdsserien där målvakten laddar för avgörande matcher med sina 1,41 miljoner prenumeranter och spelar in matchen på sin chest-cam för kommande avsnitt.

Publicerad: 2 maj 2023, 08:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Ryan ReynoldsYoutubeTikTokFotbollMediebranschen


Mitt hemmalag Umeå FC hade hemmapremiär i herrfotbollens division Ettan norra i påskhelgen. Det var soligt och hyfsat med folk på läktaren, kamerorna som spelade in nästa säsong av serien på Disney+, som följer laget dygnet runt, var påslagna. Influeraren som är anställd som teknisk rådgivare hade postat om matchen till sina 1,44 miljoner prenumeranter på YouTube. Målvakten, som både är en YouTube-profil med 1,41 miljoner prenumeranter och en podcast-värd hade förstås också laddat för matchen i sina kanaler. Givetvis spelade han även in matchen på sin chest-cam för kommande avsnitt.

Nä. Så var det förstås inte riktigt. Men allt detta finns på riktigt just nu. I två nästan lika okända fotbollslag som Umeå FC.

Det första är Wrexham AFC från Wales som ligger i lägsta nationella serien i Storbritannien. I höstas köpte de två skådespelarna Ryan Reynolds och Rob McElhenney klubben och startade såpan ”Welcome to Wrexham” som går på Disney+.  Dessutom anställde de målvakten Ben Foster – The Cykling GK – som har 1,41 miljoner prenumeranter på YouYube. Ja, han är en hyfsad målvakt med fina meriter, om än mer eller mindre pensionerad. När han räddade en straff mot Notts County i 97:a minuten förra helgen skrevs ett nytt kapitel i mediehistorien. Förutom att det förstås kommer att bli ett makalöst spännande avsnitt i såpan Welcome to Wrexhams nästa säsong, så twittrades det mer om den matchen än om Liverpool mot Arsenal som spelades dagen före. Och detta alltså för ett lag i vad som kan jämföras med division 5.

De fick förstås också en mängd artiklar inför och efter matchen, bland annat skrev NY Times en lång artikel inför mötet. Och The Guardian intervjuar Ben Foster om matchen och varför han gick till Wrexham och inte något bättre lag. Ben säger att det inte handlar om att det blir bra innehåll till hans YouTube-kanal utan om kärleken till fotbollen och att Wrexham faktiskt var den första klubb han spelade i. Nämnde jag att de har TikTok som reklam på tröjorna…

Det andra fenomenet just nu, som är långt mer okänt än Wrexham, är laget Manchester 62 i Gibraltar. I det lilla landet spelar faktiskt alla klubbar och landslaget på samma arena. De anställde nyligen en 21-åring YouTube-profil som kallar sig Thogden som teknisk direktör. Thogden tar sina 1,44 miljoner prenumeranter med sig till Gibraltar när han är där och kolla på matcherna med laget. Jag killgissar att  Manchester 62 använder det som ett ganska bra argument mot sina sponsorer.

Så. Nu väntar jag bara på att Umeå FC, Umeå IK eller Björklöven ska övertala Netflix eller Disney+ att dra igång en serie och att de ska plocka in några influencers i laget. Tänk om vi fick veta allt om hur tuffa motgångarna är och hur stojigt det är i omklädningsrummet efter vinst. Och för att inte tala om allt spel bakom kulisserna där klubbarna ofta är på gränsen till bankrutt och konkurs. Där finns ju massor av bra content! Och ja, det gick faktiskt bra för Umeå FC i hemmapremiären. De vann mot Dalkurd med 3-0 inför sisådär 500 personer som njöt i solen. Inte så illa det heller, men det vimlade inte av tweets från matchen och troligen kommer inte NY Times eller The Guardian att skriva något längre reportage. Det var mer sport än content, kan man kanske säga.

Läs fler blogginlägg av Jacob Mjöbring i hans blogg hos Resumé.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jakob Mjöbring

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev