torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Artificiell intelligens gör människan till verktyget”

Från AI-förespråkare hörs ofta att man måste anpassa sig, men den kreativa sektorn bör fundera på hur stor roll den vill att AI ska spela. ”Om allt kreativt arbete reduceras till ”prompt crafting” så checkar jag gärna ut.”, skriver Linus Bronge, art director på Åkestam Holst.

Publicerad: 24 februari 2023, 12:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Artificiell intelligens

AI-anden är ute ur flaskan! Men medan andra verkar titta på den med fascination, tittar jag på den med avundsjuka. För jag misstänker att det är den som snart kommer att få göra allt det jag tycker är roligt och viktigt i livet. Vi som trodde att AI skulle avlasta oss och ersätta det monotona, omänskliga arbetet var naiva. AI, eller företagen bakom, verkar i första hand göra anspråk på det kreativa fältets innersta marker.

LÄS MER: Hot eller möjlighet? 50 svenska kreatörer i stor enkät om hur AI stöper om yrkesrollen

Exakt vilken roll AI kommer att spela i framtidens kreativa industri är fortfarande oklart. Men om de senaste sex månaderna är ett lackmustest på utvecklingen framåt, så är vi på väg mot en värld där en allt större del av det kreativa arbetet outsourcas. I ett framtida scenario kan man tänka sig att tv-serier, filmer, musik och litteratur kan auto-genereras av vem som helst med några enkla knapptryck. Kanske inte i morgon eller ens i Q3, men utvecklingstakten har överraskat tidigare.

Demokratiskt förvisso. Men enkelheten och tillgängligheten riskerar att helt urholka värdet av innehåll, på samma sätt som en sedelpress som löper amok. Vill vi verkligen leva i en värld där möjligheten till skapande inte kräver någon annan uppoffring än att formulera rätt önskan?

AI må förenkla och effektivisera kreativt arbete, men om det är något som inte ska förenklas och effektiviseras in absurdum så är det kanske just kreativitet. Att det är svårt, tar tid, kräver erfarenhet och dedikation är liksom hela grejen. Eller i alla fall tre fjärdedelar. Någonstans på vägen riskerar tjusningen att försvinna. När anden i flaskan uppfyllde Aladdins önskan att bli sultan, så var det knappast Aladdins förmåga att formulera själva önskningen som vi förundrades över. Det var anden! Om allt kreativt arbete reduceras till ”prompt crafting” så checkar jag gärna ut.

Från AI-hörnan får man ofta höra att det är för sent att problematisera. Anpassa dig, eller försvinn. Men även om stenen redan är i rullning, så var det vi själva som valde att putta på. Andra röster hävdar bestämt att AI bara är ett verktyg. Kanske det, men den här gången undrar jag om det inte är människan som riskerar att bli verktyget.

Vad betyder det här för vår bransch? Vi ska så klart fortsätta att skapa effektiv och kreativ reklam som inte kostar skjortan i onödan. Och här kan AI vara en del av ekvationen. Som ett hjälpmedel, sparringpartner eller spökskrivare. Men om vi vaknar en måndag och upptäcker att jobbet helt plötsligt gör sig självt, så måste vi våga ställa oss frågan om det inte är dags att stoppa tillbaka anden in i flaskan. Eller till och med säga de magiska orden: anden, jag önskar att du var fri.

Linus Bronge, art director på Åkestam Holst NoA

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Artificiell intelligens

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev