onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Artilleripjäser och influencers – Matgeek skickar julkort till ryssarna

Att stötta Ukraina är knappast något kontroversiellt i Sverige. Men få svenska influencers har så handfast gett mittenfingret till ryssarna på motsvarande sätt som Johan ”Matgeek” Hedberg. Det skriver Resumés bloggare Johannes Gustavsson.

Publicerad: 23 november 2022, 10:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

NyheterInfluencer marketingUkrainakrigetJohannes GustavssonYoutubeInfluencerInfluencers

Jag pratar ofta om hur jag tycker att influencers kan och bör göra skillnad på andra sätt än att bara kränga kläder och smink.

Nu har Johan Hedberg, Youtube-foodien som kanske är mer känd under namnet Matgeek, visat att det inte behöver ske genom opinionsbildande kampanjer eller politikers vältajmade medverkan.

Man kan till exempel skicka något explosivt till Ryssland. Han började nämligen veckan med att publicera en video, bland annat på Youtube Shorts och Instagram Reel, där han förklarar att han i år inte tänker skicka vykort till sina kunder utan har lagt pengarna på något mycket viktigare.

Klipp till vad som för oss som inte har gjort lumpen bara ser ut som ett grått spetsigt metallobjekt på snötäckt mark. Artillerigranaten är prydd med texten ”God Jul önskar Matgeek” och ”Slava Ukraini!”. Granaten tas upp av uniformerad militär och laddas i en artilleripjäs som avfyras med ett ryck.

Kommentarsfältet är en Bridge-blandning av reaktioner. Någon tycker att krig är skit oavsett sida. Någon undrar om julen inte är barnens högtid. Någon varnar för cancelkulturen. Men hejaropen är övervägande. ”Smällkarameller”, skriver någon humoristiskt. Åtminstone hittills. I skrivande stund har det bara gått knappt en timme sedan publicering.

Att stötta Ukraina är knappast något som är kontroversiellt eller ovanligt i Sverige. Men det ska sägas att få andra svenska influencers så handfast gett mittenfingret till ryssarna på motsvarande sätt.

Johannes Gustavsson

Läs fler blogginlägg från Johannes Gustavsson här. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev