Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Att vara fattig både ökar och minskar din förmåga att lösa problem

Publicerad: 7 januari 2022, 13:19

Rodolfos beteendevetare Rosanna Rippel har hittat en studie i hur pengar i plånboken påverkar vår förmåga att fokusera.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Kanske känner du dig fattig efter högtiderna? Forskningsresultat tyder på att brist, även på pengar, gör oss mer fokuserade på att lösa problem. Samtidigt försämras kognitiva funktioner på grund av pressen av att kanske förlora. Brist i vilken form som helst verkar också framkalla en tendens att låna utan att att vara på det klara med att fördelarna överväger kostnaderna. Ett överflöd av resurser kan å andra sidan medföra ett sämre fokus och därför en sämre prestation. Följande studie har undersökt hur vi människor påverkas av fattiga och rika förhållanden.

Vad säger forskningen?
I ett av experimenten i studien delades deltagarna in i två grupper som fick spela en version av spelet Wheel of Fortune, som går ut på att gissa bokstäver i ord-pussel. Tidigare studier visar att större engagemang i spelet skapar mer kognitiv utmattning och sämre beslutsförmåga. Logiskt sett borde deltagare från den ”rika” gruppen därför vara tröttare efteråt eftersom de gavs fler chanser att gissa och därför spelade längre tid. Men när forskarna mätte utmattningsgraden efter experimentet så visade det sig att den ”fattiga” gruppen var mer utmattad, eftersom de hade lagt mer kraft på varje enskild gissning.

Ett annat experiment i studien användes ett spel som liknar Angry Birds för att vidare undersöka hur brist påverkar engagemang. Spelet gick ut på att träffa mål med en slangbella. Rika spelare fick fler chanser att träna sina skott, medan fattiga spelare fick färre försök att öva innan sin tur. De fattiga spelarna spenderade längre tid på att sikta, och många hade en större träffsäkerhet än de rika. Slutsatsen forskarna drog från resultatet var att ”...för att förstå psykologin för brist så behöver vi också förstå psykologin för överflöd. Om brist kan engagera oss för mycket, så kanske överflöd kan engagera oss för lite.” De fördelar som de fattiga fick av ett bättre fokus försvann dock när de tilläts låna skott från framtida omgångar. Ju mer fokuserade de fattiga var på den aktuella omgången, ju mer försummade de framtida omgångar, vilket i sin tur försämrade resultatet.

Vad betyder det?

Människor i någon grad av fattigdom, eller brist på resurser, uppvisar enligt denna studie ett bättre fokus inför en uppgift än de som är rika, med överflöd på resurser. Dock kan ett ökat fokus på vissa problem leda till försummelse av andra. Ett sätt som det kan tas i uttryck i är att fattiga fokuserar mer på att lösa specifika problem, som att spara eller låna pengar till en närstående stor utgift, än att investera i framtiden generellt. 

Att känna igen beteendemönstren kring både fattigdom och överflöd kan hjälpa oss prestera på topp. Den högst mänskliga tendensen att försätta sig i ännu mer skuld när man redan har ont om resurser är också lättare att falla för när man är medveten om den. Så känner du dig fattig efter jul- och nyårsfirande så akta dig för att låna mer än du egentligen behöver.

Rosanna Rippel, beteendevetare Rodolfo. 

 

Källor

Shah, A. K., Mullainathan, S., & Shafir, E. (2012). Some consequences of having too little. Science, 338(6107), 682-685.

 

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.