Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Avhoppare kan kosta om ni saknar aktieägaravtal

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:20


Fråga:

Avhoppare kan kosta om ni saknar aktieägaravtal

Vi är en liten byrå med fem delägare som äger lika stor del var. Alla arbetar heltid i verksamheten och vi har sju anställda. Nu har en av mina kompanjoner lämnat oss och gått till en annan byrå. Han vill sälja sina aktier men bara om han får ett pris som långt överskrider marknadsvärdet. Kan vi tvinga honom att sälja till det pris som vår revisor anser är marknadsvärdet?

Svar:

Jag utgår ifrån att ni inte har något aktieägaravtal och då är svaret nej. Aktiebolagslagen ger vissa möjligheter att tvångsinlösa aktier men bara från aktieägare som äger mindre än tio procent av aktierna.
Hade ni haft ett aktieägaravtal hade ni sannolikt i det avtalet kommit överens om att den som lämnar ska vara skyldig att erbjuda de andra delägarna sina aktier. Ni hade också överenskommit i avtalet hur aktierna vid en sådan försäljning skulle värderas. Ni bör alltså snarast skriva ett aktie­ägaravtal mellan er kvarstående delägare så att den här situationen inte uppstår igen.
Den delägare som har lämnat kan ni låta vara kvar som del­ägare under förutsättning att ni inte har tänkt att dela ut alltför mycket som vinst. Vill ni verkligen bli av med honom får ni betala det pris som han begär.

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.