Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Avveckla presstödet

Publicerad: 28 oktober 2009, 08:51

Den moderata riksdagskandidaten Johanny Munkhammar vill till skillnad från sin partikamrat kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth avskaffa presstödet. Det skriver han i en debattartikel.


Ämnen i artikeln:

Presstöd

Johnny Munkhammar

Sedan presstödets tillkomst i början av 1970-talet har cirka 15 miljarder kronor (i dagens penningvärde) av skattebetalarnas pengar delats ut till ett antal svenska dagstidningar. Varje arbetande svensk har således tvingats betala ett par årsprenumerationer på dagstidningar som de har valt att inte köpa.
Huvudargumentet för detta har varit att mediemarknaden annars kan bli för likriktad. Det har ansetts att det kan krävas stöd till vissa tidningar för att kunna behålla en mångfald.

I dagsläget står vi mitt i en medial revolution. Gratistidningar är vitt spridda. På nätet finns såväl etablerade dagstidningar som nyare forum och bloggar. Där finns dessutom alla världens medier i övrigt. Och i Sverige använder en mycket hög andel, även i högre åldrar, nätet.
Med andra ord finns det ingen risk för att utbudet av medier kan bli likriktat. Kvar finns då bara ett stöd som handlar om att konservera en gammal medial struktur – oavsett hur efterfrågan ser ut.

Även om detta verkligen inte tillhör de större offentliga utgifterna är det en av de mest principlösa. Det finns inga goda skäl att ta in skatt för att ge till gamla företag. Både skattebetalaren och företaget förlorar. Ett företag ska försöka vinna konsumenter, inte lobba för stödmiljoner.
Som alla offentliga stöd snedvrider presstödet också konkurrensen och missgynnar nya aktörer. EU-kommissionen har således konstaterat att dagens svenska presstöd strider mot EG-rätten. Att regeringen inte har reformerat detta innebär således en risk för domstolsbehandling mitt under EU-ordförandeskapet.

En sådan neslighet kan undvikas genom att regeringen utfäster sig att förändra och helst avveckla det nuvarande presstödet. Då får vi spelregler för en modern mediemarknad och regeringen har åter visat sig reformvillig och benägen att hålla hårt i skattebetalarnas pengar.

Johnny Munkhammar
riksdagskandidat M, företagare och författare

Håller du inte med? Mejla din replik till Tobias Rydergren.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.