Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Be mig inte att jobba gratis

Publicerad: 4 maj 2020, 08:04

Häromveckan fick skribenten och debattören Daniel Ogalde frågan om han kunde tänka sig att jobba gratis med uppmaningen vi måste alla ”dra vårt strå till stacken”. Det är inte första gången, men han kommer aldrig att säga ja.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Som någon slags långrandig lottodragning i bästa Söndagsbingostil, har vi dagligen kunnat följa de nedåtgående siffrorna av döda i Corona. Allt med förhoppningen om att Sverige valt den rätta vägen, allt med förhoppningen om att detta snart ska vara över.   

Och nedåtgående tycks även antalet anställda vara i kommunikationsbranschen, en bransch i kris. För till skillnad från antalet döda i Corona är det troligen ingen kurva som på grund av mänskligt slarv kommer vända uppåt, snarare tvärtom.

I Resumés enkät visade det sig att runt 47% av kommsbyråerna beslutat att nyttja möjligheten till korttidspermittering medan ytterligare 26% bedömer att de kan komma att låta anställda gå ner i arbetstid senare i vår. Från en dag till en annan har samhället dragit åt svångremmen och därmed lämnat tusentals utan inkomst. I Sverige har hittills över 55 000 personer varslats enligt Arbetsförmedlingen och så sent som i förra veckan skrev fackförbundet SACO i ett pressmeddelande.

”Våra medlemmar som driver små företag har det nu rejält besvärligt, säger Göran Arrius. Det är arkitekter, teknikkonsulter, fysioterapeuter, psykologer och kommunikationskonsulter. Deras försörjning måste säkras!”

Personligen tycks jag ha utvecklat en fobi för att svara i telefon efter att i veckor ha mottagit dystra besked från kunder som nu drar in på allt. Plötsligt är konkurrensen stenhård om de jobb jag bara några månader tidigare hade blivit kallad på intervju för samtidigt som jag som egenföretagare trots min halvtidsanställning inte har rätt till a-kassa. Och jag är inte den enda.

Oron ökar för varje långsamt passerande dag och med den desperationen. Inte bara för de av oss som befinner sig mellan jobb eller driver eget utan också för våra nyutexaminerade kolleger. En kombination som kan innebära en långsiktig katastrof för en hårt ansatt bransch.

En tumregel inom hotellsektorn där jag varit verksam är att även i kristider avhålla sig från att sänka sina priser. Att därefter återgå till ordinarie taxa kan nämligen ta flera år. En kund betalar som bekant ogärna ett högre pris för samma produkt. Så de flesta aktörer ser detta som en last ditch effort. Av förståeliga skäl räckte den pokerhanden inte långt när nu hotellrum reas ut eller hyrs ut som långtidsboende i spåren av Covid-19. Men ett redan lågt pris till trots fick mina uppdragsgivare dagligen hantera prutningsförsök från förhandlingsbenägna för att inte säga snikna kunder som använde Corona som argument. Och det är en tendens som sprider sig.

Häromveckan fick jag så frågan, den om att jobba gratis. ”Vi måste alla hjälpas åt” hette det, ”dra vårt strå till stacken”. Denna deklaration presenterades som en möjlighet för vem vet vad det kan ge i morgon? Och gratisarbete är knappast något jag och många med mig är obekanta med. Det CV jag skickar till uppdragsgivare och kunder utgör nätt och jämnt en tredjedel av allt jag gjort genom åren. Resten är just allsköns gratisarbete och praktiker. Erfarenhet som visserligen varit värdefull när det kommer till mitt hantverk som kommunikatör, gett mig ett nätverk och även en fot in hos en framtida arbetsgivare men som likväl ekat tom i plånboken. En erfarenhet jag då kunde kosta på mig för att jag hade tid, pengar och möjlighet. Nu är läget annorlunda.

Nu utgör den fråga jag så lättvindigt ställdes inför inget annat än en samling förhoppningar som dinglas framför den desperate och inte minst en fräckt paketerad solidaritet vars bäst före datum vi enbart kan spekulera i. En där jag som redan förlorat drygt 80 procent av min inkomst inte bara ska ge bort min tid utan även mitt hantverk under en oöverskådlig tid. En som inte bara riskerar att utarma godtrogna yrkesarbetare utan i förlängningen en hel bransch.

Så nej, be mig inte jobba gratis.

Daniel S. Ogalde

 

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.