fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Cecilia Victoria Kärrberg: Betald verifiering – när data inte längre är sociala mediers guld

När vår data skyddas mer och bättre måste plattformarna hitta andra sätt att ta betalt. Och när annonsörerna flyr kanske verifierings-bocken kan bli guldklimpen, skriver Resumés bloggare Cecilia Victoria Kärrberg.

Publicerad: 21 februari 2023, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Cecilia Victoria Kärrberg skriver om vad som kan bli den nya kassakon för sociala medier – verifiering.


Ämnen i artikeln:

Sociala medierNyheterOpinionTwitterMeta

Elon Musks köp av Twitter chockade många under förra året. När vi först fick veta nyheten, när han ville dra tillbaka sitt köp och när sedan väl köpet gick igenom. 

Första tiden för Musk på Twitter kantandes minst sagt av en strulig tid. Flera fick sluta och blev på dagen avstängda från sina datorer.

LÄS MER: Turbulensen kring Twitter – detta har hänt

Musk var tydlig att hans nya köp inte var någon kassako direkt. Utan på en ränt till konkurs. Vilket sen ledde till diverse idéer hur Twitter skulle bli lönsamt. Ett av förslagen som blev starkt kritiserat var: köp av verifiering. 

De som ville ha sin blåa bock kvar på sitt Twitter-konto fick snällt betala för detta. För evigt. Kritiken väntande inte. Med Elons vilja lanserades och kaos utbröt då ALLA kunde köpa sig en verifiering. Tidigare overifierade konton fick en blå bock och tidigare verifierade var inte längre verifierade. Vilket fick hela verifieringsgrejen att bli en riktig bajsmacka. Flera annonsörer valde att stoppa sin pågående annonsering. Frågan är vad Musk tjänade mest på, annonseringen eller verifieringen?

LÄS OCKSÅ: Så hanterar annonsörerna Twitter efter Elon Musk: ”Svårt att se Twitter som en säker plattform tills vidare” 

Verifierade konton var från börjat ett sätt att skydda varumärken och profiler som är legitima att exempelvis få sina konton hackade samt tydliggöra vilka profiler som är ”äkta”.

Att köpa sin blåa verifiering stoppades ganska snabbt. För att rädda upp situationen fick äkta verifierade konton en grå text ”officiell” för att verifiera att den blå verifieringen är äkta verifierad. Jisses. Röran var total.

Vi var och är många som undrar vart detta ska sluta med Elon Musk vid rodret på Twitter. Med användardata till över 400 miljoner konton globalt. 

Twitter gick tillbaka till ritbordet och gjorde om verifieringen. Den blå bocken som länge symboliserat en äkta profil innebär i dag en köpt profil som får fördelar på plattformen. Exempelvis mindre annonser i flödet och posta längre videos. Detta för ca 80 kronor per månad. Den ursprungliga blåa bocken har nu ersatts av en guldbock för företag och grå för myndigheter.

Fler köpfunktioner på sociala medier
Men någon ska ju gå först. Våga ta betalt för tjänster vi vant oss vid ingår i vårt sociala mediekonton som vi betalat med vår data. Men data är tydligen inte lika värdefullt längre. Sedan exempelvis iOS14 har Meta haft svårare att spåra data och många har sett sin digitala försäljning dyka med 30% eller mer.

Kanske är det därför Meta nu följer efter Twitter med en köpt verifiering.

Frågan vilka fler funktioner vi kommer behöva betala för i framtiden? 

Meta Verified
För 12 dollar i månaden (15 dollar via iOS) får du en blå verifieringsbock som ska skydda dig mot att andra nyttjar ditt namn och profil samt direkt tillgång till kundtjänst. Vissa uppgifter som läckt anges även mer exponering i exempelvis upptäckarflödet. Samt en speciell markering på Instagram Stories.

Metas verifikation rullas först ut i Australien och Nya Zeeland som test inom kort. Därefter får vi se när/om den landar även i Sverige och Europa.

Detta är nog bara början på fler betaltjänster inom sociala medier då vår kontodata inte längre utger samma guld som det en gång gjorde. Sociala mediekanalerna behöver fler intäktsben än de som är kopplat till data och annonsering. Ännu en stor och omfattande förändring väntar inom sociala medier…

Läs fler texter av Cecilia Victoria Kärrberg här.

LÄS OCKSÅ: Twitter i kaos – hur gör vi annonsörer nu?

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Cecilia Victoria Kärrberg

Vd, Digitalsnack

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev