Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Björn Rietz: Sjung i livbåtarna

Publicerad: 22 november 2019, 12:12

Foto: Mattias Edwall

Konjunkturer kommer och går som tonårsbarn. Björn Rietz, själv med tre lågkonjunkturer på cv:t, tipsar om hur du bäst möter dem.


Ämnen i artikeln:

Björn Rietz

Tjuvlyssnade på tåget hem från Göteborg häromdagen. Dialog från stolsraden bakom mig: ”Hur många lågkonjunkturer har du på cv:t?”, frågade man A. ”Två. Missade den på nittiotalet när boräntan landade på 500 procent för då gick jag i plugget, men annars 2003–04 och 2008–09”, svarade man B. Sedan de konstaterat att den äldre av dem vann med 3–2, enades de om att deras erfarenhet gjorde dem bättre rustade mentalt inför en kommande recession. En hyfsat trovärdig slutsats.

De rosa tidningarna hotar med att nästa finansiella sjunkbombsattack anländer strax efter att nyårsskumpans sista bubblor stillat sig. Lagom till vårvinterljuset dras vi sedan ner i det mörka djupet där kombon av överbelånade hem och jobbvarsel driver på magkatarren.

Det absolut sämsta man då kan göra är att ligga lågt. Som en projektledare jag en gång kände. Han använde lågkonjunkturen som ursäkt för att inte arbeta intensivt med new business. ”Det är ändå ingen idé, ingen satsar nu”, sa latmasken.  Tvärtom, det är nu som alla projekt­ledare, business directors och vd:ar ska fullkomligt kötta sönder Googlekalendern med newbizmöten och jaga pitcher likt en kåt bordercollie i fårhagen.

För det är lättare att få småuppdrag under sämre tider och erfarenheten visar att pygmébudgetar oftast växer när det sedan vänder.

Vi har hört det en miljon gånger, men har vi fattat? Begripit att lågkonjunktur är kapitalismens avkylningsmekanism som vi ska vara tacksamma för? Jo, somliga har det.

Undrar du liksom jag, varför just de är så mycket bättre på att hantera hoten? Kanske har jag hittat något som kan ge oss svar. De har KASAM. Bokstäverna står för känsla för sammanhang och återfinns i en bok av sociologen Aaron Antonovsky som av något skäl hamnat i vår bokhylla. Bläddrar i den.

Aaron Antonovsky undersökte varför många kvinnor som överlevt nazisternas förintelseläger hade så god psykisk hälsa, trots helvetet de gått igenom. Gemensamt för dem var att de begrep hur de hamnat där de var (i koncentrationslägret). Och att de hanterade situationen väl då de såg meningsfullhet i att överleva även om de förlorat sina nära. De hade ett balanserat sätt att betrakta sig själva och brotten de utsatts för.  

Min vackra mamma som dog alldeles för ung sa ofta att det kunde vara värre. ”Vad kunde vara värre än att dö och inte få sina barn växa upp?”, tänker du förstås. Men här får du perspektiv: många av de överlevande kvinnorna från koncentrationslägren hade i stället fått se sina barn tvingas mot gaskamrarna. Snacka om värre än värst.

Hur futtig ter sig då inte en lågkonjunktur. Men att förlora jobbet eller att behöva sälja huset är också en sorg. Som går att hantera på olika vis. Ett lika dokumenterat som effektivt sätt är alltså att söka mening i det som sker. Betrakta det som ett välgörande reningsbad.

Ett annat är att fira glädjen över att bara få finnas till. En sömnlös natt för någon högkonjunktur sedan fann jag en annan bok där i hyllan – en liten bok med berömda citat. Boken öppnade sig själv i mina händer. Som ett tecken uppenbarade sig orden som stillade oron: ”Life is a shipwreck, but we must not forget to sing in the lifeboats.” Voltaire. Så elokvent, så brutalt enkelt i sin sanning.

Om skiten ändå hamnar i fläkten när jultofun är uppäten och tomten halsat den sista slatten glögg, vet vi vad vi ska göra. Tysta som flingor av fallande nysnö tassar vi ner i livbåtarna och stämmer upp i sång. Vad som helst duger. Men undvik gärna ”We shall overcome”.

Vi hörs 2020.

Björn Rietz

copywriter och krönikör

Ämnen i artikeln:

Björn Rietz

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.